Türk Ceza Kanunu’nun 179. Maddesi alkollü araç kullanma ile ilgilidir. Hem insanların hem de araçların güvenliğini etkileyen çok önemli bir konudur. Bu nedenle ağır yaptırımlara tabidir. Bu makale detayları açıklayacaktır.
Alkol promil sınırı nedir?
Sürücünün alkol seviyesini ölçmek için “Promil birimi kullanılır. TCK 179’a göre bir sürücü kendi aracında 0.50 promil, diğer araçlarda ise 0.20 promil alkollü ise sorun yoktur. Bu da 100 ml kanda 0,20 mg ve yarısı kadar alkole karşılık gelmektedir. Sürücü bu sınırları aşmazsa suç oluşmayacaktır.
Ticari araçlar için promil sınırı nedir
Taksi, otobüs, minibüs ve kamyon gibi ticari araç sürücüleri için alkol sınırı sıfırdır. Ayrıca 0.20 seviyesinde alkol tüketmeleri de yasal olarak yasaktır. Alkollü araç kullanmaktan ceza alan ticari araç sürücülerinin psikoteknik belgesi geçerliliğini yitirecektir.
Bir Promil sınırı nedir?
Kolluk birimi, yasaklanan değeri aşarak kişinin aracı kontrol etme yeteneğini test eder. Eğer bir promili aşarsa kolluk birimi araştırma yapmadan kişinin kontrolünün yeterince etkileneceğini tespit eder. Kanında bir promil alkol bulunan bir sürücü, trafiği pervasızca tehlikeye düşürme suçundan suçlu kabul edilir. Mahkeme kararlarında da bu sınır belirtilmiştir:
“… sanığın Kasko Filo Sigorta Poliçesi ile sigortaladığı araçta 0,57 promil alkollü olmasına rağmen hasara neden olan sürücünün kazaya neden olduğu sırada alkol seviyesi yasal sınırın altındaydı. 1.00 рметутутуту Davanın kabulüne karar verilmesi, kazanın alkollü olarak meydana geldiği ve poliçe kapsamında olduğu gerçeği ile çelişkili değildir. (İstanbul BAM, 9. HD, E. 2020/1582 K. 2022/1366 T. 29.10.2022)
Alkol sınırı aşıldığında ne olur?
Kişisel otomobiller için 0.50 promilin, diğer araçlar için 0.20 promilin üzerinde değerlere sahip sürücüler çeşitli yaptırımlara tabidir. Bu yaptırımlar, küçük bir idari para cezasından sürücü belgesinin askıya alınmasına ve trafikten men edilmeye kadar uzanmaktadır. Ayrıca alkol sınırını aşmanız durumunda trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçu da işlenmiş olur.
İlk kez alkollü araç kullanmanın cezası nedir?
Trafikte ilk kez alkollü araç kullanmanın cezası Karayolları Trafik Kanunu’nun 48/5 maddesine göre 2022 yılı için 1823 Türk Lirasıdır (TL). Sürücü belgesine de altı ay süreyle el konulur.
İki kez alkollü araç kullanmanın cezası nedir?
Trafik güvenliğinin ikinci kez ihlal edilmesine alkolün neden olduğu tespit edilirse, 2022 yılı için 287 TL para cezası uygulanacaktır. Sürücü belgesine de Trafik Kanunu’nun 48/5 maddesi gereğince iki yıl süreyle el konulacaktır.
Alkollü araç kullanımı nasıl tespit edilebilir?
Çoğu durumda, sürücü için alkol testi alkolmetreye üflenerek yapılır. Ayrıca, alkol seviyelerini belirlemek için kan örnekleri de incelenebilir. Bir testin doğruluğu söz konusu olduğunda, alkolmetre yeterli olmayacaktır. Böyle bir durumda, kan test için ilgili bir makama gönderilmeli ve sonuçlar yaptırımları belirlemelidir. Yargıtay’ın bu kararları bu davayla da ilgilidir:
“Bu davada mahkeme davanın reddine karar vermiştir. Gerekçe olarak, “araç sürücüsünün alkollü olduğu tespit edilmiş olsa da”, düzenli olarak kalibre edilmeyen cihazın yaptığı ölçümler nedeniyle kazaya alkolün neden olduğunun kanıtlanamaması gösterilmiştir. Bu nedenle, davacı sigortacıların davalı araç sahibi ve işletmecisine karşı rücu hakkı bulunmamaktaydı. Mahkeme ayrıca, yukarıdaki gerekçeden de görülebileceği üzere, sürücünün alkollü olduğunu kabul etmektedir. Mahkemece 106 promil ölçümü geçerli olmadığından kararın yazılı şekilde verilmesi hatalı görülmüştür.
Yukarıda açıklandığı üzere rücu şartlarının gerçekleşmesi için alkol seviyesinin belli bir seviyeyi aşması gibi soyut ifadeler kabul edilmemiştir. Bununyerine her bir durumun, somut olayın, yol koşullarının ve olayın gerçekleşme şeklinin değerlendirilerek kazanın münhasıran alkolden kaynaklanıp kaynaklanmadığının tespit edilmesi gerektiği kabul edilmiştir.
Dava konusu olan bir kazada araç sürücüsünün promil sayısısonucuetkilememektedir. Sürücünün alkollü olup olmadığı ve kazanın oluş şekline göre kazanın tek nedeninin alkol olup olmadığının belirlenmesi daha önemlidir. Bu nedenle mahkemenin promil ölçümü yapacak cihazın kalibrasyon ölçümlerinin yapılmadığını kabul ederek davayı ispat edemediği için reddetmesi doğru görülmemiştir.(Yargıtay 17. Hukuk Dairesi 2020/4293 K, 2019/4489 E.)
Üç kez alkollü araç kullanma suçunun cezası nedir?
Trafik Kanunu’nun 48/5 maddesi uyarınca 2022 yılında üçüncü kez alkollü olarak trafik güvenliğinin tehlikeye düşürülmesi halinde 3675 TL idari para cezası uygulanmaktadır. Ayrıca sürücü belgesine beş yıl süreyle el konulur ve sürücüye en az altı ay hapis cezası verilir.
Alkollü bisiklet kullanmanın cezası nedir?
Bisiklet üzerinde sarhoşluğa izin verilmez. Araç alkollü iken sürülürse para cezası uygulanır. Sürücü belgesinin bununla bir ilişkisi yoktur. Bu nedenle, alkollü bisiklet kullanımına bağlı olarak B Sınıfı Sürücü Belgesine el konulması mümkün değildir. Bu konuda Danıştay kararları mevcuttur. Elektrikli bisikletler için durum farklıdır. Elektrikli bisikletler motorlu taşıt kategorisine girmektedir ve bu nedenle motor hacmine göre ehliyet alınması gerekmektedir. Ehliyet gerektiren bir elektrikli bisikleti alkollü olarak kullanmanız durumunda hem para cezası hem de ehliyetinize el konulması söz konusu olacaktır.
Alkol itirazı nedeniyle ehliyetine el konulan sürücü nereye başvurmalıdır?
Sürücü, ceza tebligatını aldıktan sonra 15 gün içinde Sulh Ceza Mahkemesine başvurabilir. İdari yaptırım kararı verilmiş ise sürücü 60 gün içinde yazılı talepte bulunmalıdır.
Alkollü Araç Kullanma Ceza miktarında indirim yapılır mı?
Cezaların 15 gün içinde ödenmesi halinde %25 indirim uygulanır. Ayrıca vergi dairesine başvurarak taksitlendirme talebinde bulunabilirsiniz.
Para cezaları nasıl tahsil edilir?
İcra daireleri, 30 gün içinde ödenmemesi halinde cezayı ilgili kişiden tahsil edecektir. Bu işlem 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre yapılır.
Alkol trafik güvenliğini tehlikeye atabilecek bir suçtur. Mağdurun mu, katılanın mı yoksa mahkemenin mi görev alanına girer?
“Resen” soruşturma ilkesi uyarınca, yukarıdaki suçlar şikayetçinin katılımı olmaksızın polis tarafından soruşturulur ve kovuşturulur. Bu şekilde, şikayet yapılmasa veya geri çekilse bile soruşturma devam eder. Dolayısıyla korunan ilk hukuki değer kişinin canı ve malıdır. Kamunun güvenliği, huzuru, can ve mal güvenliği de korunmuş olur.
Trafik Güvenliğini Tehlikeye Sokmak Bir Trafik Suçudur Yaptırım Nedir?
Uyuşturucu veya alkol etkisi altında veya güvenli bir şekilde araç kullanmak ve yönetmek dışında herhangi bir nedenle araç kullanan bir kişinin cezası üç ay ile iki yıl arasındadır.
Araç değer kaybı nasıl alınır? hakkındaki yazımızı da okuyabilirsiniz.