Trafik kazalarına her gün yüzlerce araç karışıyor. Bir trafik kazası geçirdiğimizde, aracımızda meydana gelen hasar bizim veya diğer sürücünün sigorta poliçesi tarafından karşılanabilir. Değer kaybı genellikle göz ardı edilir ve araç sahibine ciddi zararlar verebilir. Bu yazımızda aracınız için değer kaybını nasıl telafi edebileceğinizi açıklayacağız. Yazımız, diğer zararlarınızı karşılamak için nasıl trafik kazası davası açabileceğinizi anlamanıza yardımcı olacaktır. Aracınızın değer kaybına ilişkin sorularınız için lütfen sayfanın altındaki bölümü doldurunuz.
Araç değer kaybı nedir?
Bir kazadan sonra aracınızın değeri ikinci el piyasasında düşecektir. Aracınızın ne kadar iyi onarıldığı önemli değildir, değeri yine de düşecektir. Örneğin motor kaputu veya bagaj kapağı gibi parçalar yetkili servis tarafından orijinali ile değiştirilmişse aracınızın değeri etkilenecektir.
Tramer Kayıtları, bir kaza sonrasında aracınızın değer kaybetmesinin ana nedenidir. Bu kayıtlara bakan alıcıların kazalı bir aracı satın almak isteme olasılığı daha düşüktür. Bir aracın değeri, aracın parçasındaki veya boyasındaki en ufak bir değişiklikten de etkilenir.
Araç değerinin düşmesine neden olan durumlar nelerdir?
Kazanın 2 yıl içinde gerçekleşmiş olması gerekir.
Kazada %100 kusurlu olmamanız gerekir.
3- Aracınız 36 yaşından büyük olamaz.
4- Aracınız hurdaya ayrılmış olamaz.
Bir davanın zamanaşımı süresi nedir?
Kazaya kimin sebep olduğunun tespitinden itibaren iki yıl içinde bu tür davaların açılması mümkündür. Kazanın meydana geldiği tarihten itibaren on yıldan fazla bir süre geçmişse, uğranılan zararların ve bunlara kimin sebep olduğunun tespit edilip edilemeyeceğine bakılmaksızın zamanaşımı süresi dolacaktır. Kazanın oluş şekline bağlı olarak ceza kanunlarında daha uzun bir zaman aşımı süresi belirtilmişse, bu süreler dikkate alınacaktır.
Araç değer kaybı nasıl alınır?
Kazada kusurlu olan kişiden veya aracı sigortalayan şirketten tazminat talep edebilirsiniz. Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvurarak ya da Asliye Ticaret Mahkemeleri’nde icra takibi başlatarak değer kaybınızı talep edebilirsiniz.
Sigorta Tahkim Komisyonu’nda uyuşmazlıkları çözen uzmanlar Sigorta Hukuku hakemleridir. Sigorta Tahkim Komisyonu’nun kararları mahkeme kararları ile aynı hukuki güce sahiptir. Sigorta Tahkim Komisyonu’nun 5.000 TL’nin altındaki uyuşmazlıklara ilişkin kararları kesinlik arz eder. İtiraz Hakem Heyeti, bu sınırın üzerindeki tutarlar için itirazları değerlendirebilir. Ayrıca Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvurmanıza gerek kalmadan doğrudan icra yoluna başvurabilir veya Asliye Ticaret Mahkemesi’nde dava açabilirsiniz.
Araç değer kaybı nasıl hesaplanır?
Araçların değer kaybının hesaplanmasında, aracın hasar geçmişi, aracın marka ve modeli, dolaşıma giriş tarihi, kilometresi ve üretildiği yıl başlıca etkenlerdir. Araç ne kadar değerli ise trafik kazası sonucu yaşayacağı değer kaybı da o kadar büyük olacaktır. Değiştirilmesi halinde araçta değer kaybına yol açmayacak parçalardaki hasarlar (silecekler ve lastikler veya farlar gibi). Değiştirildiğinde araçta herhangi bir değer kaybına neden olmayacak parçalarda meydana gelen hasarlar (silecekler, lastikler, farlar vb.)
Kazada kusurlu değilseniz 10.000 TL talep edebilirsiniz. 25 kusurlu iseniz 7.500 TL talep edebilirsiniz. Kaza sizin hatanız değilse 10.000 TL’ye kadar talepte bulunabilirsiniz. 25 kusurluysanız 7.500, %50 kusurluysanız 5.000 ve %75 kusurluysanız 2.500 TL talep edebilirsiniz. Kusurlu iseniz talepte bulunamazsınız.
SDDK’nın resmi gazetede yayınlanan yeni yönetmeliğine göre sigorta şirketleri araç değer kaybını hesaplıyor. 2022 yılından itibaren araç değer kaybı aşağıdaki şekilde hesaplanmaktadır.
1. Aracın kaza tarihindeki değerini belirlemek için Kasko Araç Değer Listesindeki ortalama tutar alınır.
Aşağıdaki tablo otomobiller için katsayıları göstermektedir.
Aşağıdaki tabloda hasarlı parçaların katsayısını belirlemek için bir formül verilmiştir.
Toplam değer kaybı, aracın piyasa değeri ile rayiç değer katsayısı da dahil olmak üzere yukarıdaki tablolara göre belirlenen katsayıların çarpılmasıyla hesaplanır.
Araç değer kaybı durumunda ilk olarak ne yapmalısınız?
1. Kazaya karışan sürücü ile birlikte bir kaza tutanağı tutun. Diğer sürücü kaza tutanağı tutmak istemiyorsa, polise başvurun ve kazayı bildirin.
Ardından, onarım için bir fatura alın.
3 – Kaza tutanağını, servis faturasını, kazanızın fotoğraflarını ve ehliyetinizin kopyasını değer kaybı alanında uzman bir avukata gönderin.
Araç değer kaybı için avukatlık ücreti ne kadardır?
Bu tür davalarda genellikle peşin bir ücret talep edilmez ancak belirli bir yüzde üzerinden avukatlık ücreti ödenmesi kararlaştırılır. Hesaplanacak yüzde genellikle yüzde 20 – 25 aralığındadır.
Bir aracın değer kaybının tahsil edilmesine ilişkin yasal süreç belirli resmi gereklilikleri karşılamalıdır ve yasada öngörülen sürelere tabidir. Haklarınızı korumak için değer kaybı konusunda deneyimli bir avukata danışmanızı tavsiye ederiz.
Alkollü araç kullanmanın cezası ne kadar? hakkındaki yazımızı da okuyabilirsiniz.