Avukat, avukatlık ruhsatını almış, hukuk fakültesinden mezun olmuş ve stajını tamamlamış bir bireydir. Bir firmada ya da kendi başına çalışabilir. Avukatlık, insanlık tarihinde çok uzun zamandır var olan bir meslektir. Bu nedenle avukatlığın nasıl başladığı tartışmalıdır. Türkiye’de avukatlık son 150-200 yılda gelişmiştir.
Avukat Olmak İçin Ne Okumalıyım?
Lise eğitimini tamamlayan kişiler üniversite sınavına girebilirler. Üniversite sınavını kazandıktan sonra öğrenciler hukuk fakültelerinden birini seçerek avukatlık kariyerine başlayabilirler. Hukuk eğitimini tamamladıktan sonra avukat olmak isteyen kişilerin bir yıl boyunca avukatlık stajı yapmaları gerekmektedir. Stajın ilk altı ayı mahkeme salonunda, son altı ayı ise bir avukatın yanında geçmektedir. Bir yıllık stajı tamamlayan avukatlar, avukatlık ruhsatlarını aldıktan sonra avukatlık yapabilmektedir. Son yıllarda yüksek lisans yapan avukatların sayısında da bir artış olmuştur. Bunun başlıca nedeni, daha önce de belirtildiği gibi, teknoloji ve yaşam koşullarındaki hızlı değişimlerdir. Bu hızlı değişime ayak uydurmak isteyen avukatların sürekli okuması, gelişmelerden haberdar olması ve yeniden enerji kazanması gerekiyor. İyi bir avukat olmak için hukuk okumak ve staj yapmaktan daha fazlasını yapmanız gerekir.
Bir avukatın işi nedir?
Sözlük anlamına göre avukatlık; hak, hukuk ve kanunlar konusunda yol göstermek isteyen kişilere rehberlik ederek başkalarının haklarını yargı mercileri önünde savunmaktır. Hukuk mesleğinin uzun tarihi ve gelişimi içinde avukatlar faaliyetlerini zaman içinde uyarlayabilmişlerdir. Avukatlar, suçluları ve iftiraya uğrayanları savunarak işe başladılar. Daha sonra toplumun tüm kesimlerine danışmanlık vermeye başladılar. Avukatlar artık müvekkillerine hukuk, hukuk sistemi ve her türlü uyuşmazlığın çözümü için geliştirilen kanunlar ve teoriler ışığında tavsiyelerde bulunabilmektedir. Yargının iş yükünü azaltmak ve uyuşmazlıkların çözümünü kolaylaştırmak için avukatlar arabulucu ve hakem olarak görev yapabilmektedir.
Avukatların çalıştığı hukuk alanları nelerdir?
Günlük hayatta birçok uyuşmazlık ortaya çıkmaktadır. Bu olaylar da çok farklı şekillerde çözüme kavuşturulmaktadır. Avukatların bakabilecekleri dava sayısı kısıtlı değildir. Uzmanlık alanlarına odaklanmak hem avukat hem de müvekkil için daha iyidir. İstatistikler, boşanma avukatları, ceza avukatları ve icra avukatlarının Türkiye’de en çok talep edilen avukatlar arasında olduğunu gösteriyor. Ancak avukat olmak sizi bu alanlarla sınırlamaz. Avukat olarak çalışmak, farklı disiplinlerden gelen işleri koordine etmeyi içerir. Örneğin, bir boşanma davası üzerinde çalışırken bir bakmışsınız icra takibi yapıyorsunuz.
Son birkaç yılda teknoloji ve yaşam standartları hukuku da etkileyecek şekilde gelişti. Ticaret hukuku en büyük değişikliklerden bazılarını gördü. Birçok farklı disiplini kapsayan e-ticaret neredeyse önemli bir alan haline geldi. Son dönemde kurumsal firmalar e-ticaret, finansal teknoloji ve bilişim hukuku alanlarında uzmanlaşmış avukatlar arıyor. Avukatların yapabileceği işlerin sınırı yok. Değişen teknoloji ve toplumsal yapı her zaman yeni alanlara ve sorunlara yol açacaktır.
Boşanma avukatı nasıl çalışır?
Boşanma kararı alan çiftlere profesyonel destek sunan boşanma avukatları, bu zorlu süreçte müvekkillerinin yeni bir hayata en iyi şekilde başlamalarına yardımcı olurlar. Gözlemci olarak çiftin evlilikleri boyunca neler yaşadıklarını incelerler. Boşanma avukatları müvekkillerine boşanma, çocuk velayeti, mal paylaşımı ve nafaka konularında yardımcı olurlar. Çiftler çekişmeli veya anlaşmalı boşanma davası açabilirler. Avukat, çiftin boşanma nedenlerine ve taleplerine uygun hareket etmelidir.
Bir ceza avukatı ne yapar?
Ceza Avukatları genellikle insanların en temel özgürlüklerini ilgilendiren konularla ilgilenir. Toplumun sinir uçları olarak adlandırılan hassas konularda bir sosyolog gibi de hareket eder. Ceza Avukatları uygulamada savunma avukatı olarak da bilinirler. Ceza avukatı savunduğu kişi için tanıklık yapamaz. Avukat müvekkili adına delil sunabilir, itiraz edebilir ve soru sorabilir. Ceza avukatları tek bir davada birden fazla müvekkili temsil edebilirler. İlgili kişiler arasında çıkar çatışması varsa, birini seçmelidir.
Bir İş Hukuku avukatı ne yapar?
Bir iş avukatının yardımıyla, işçi ve işveren arasındaki her türlü iş hukuku sorununu çözmek mümkündür. Bir İş Hukuku Avukatı hem işçiye hem de işverene rehberlik edebilecek nitelikte olmalıdır. Uygulamada, iş hukuku, avukatların müvekkilleri temsil etmek için çağrıldığı en yaygın alanlardan biridir. İş Hukuku Avukatı sürekli olarak güncellenmeli, içtihat hukukundaki değişikliklere, mevzuat değişikliklerine ve temsil becerilerine ayak uydurmalıdır.
Bir iş kazası avukatının rolü nedir?
İş kazası avukatları işçi hakları konusunda çok bilgilidir. İş kazaları olağan bir durumdur. İş Kazası Avukatı, gündemi anlayacak ve çalışanı mümkün olan en iyi şekilde yönlendirecek kadar bilgili olmalıdır.
İcra avukatı nedir?
Baro aracılığıyla nasıl avukat tutabilirim?
Avukata ihtiyacı olan ve maddi kısıtlamaları olan vatandaşlar barodan ücretsiz avukat talep edebilirler.
Adli yardım sadece hukuk davaları ve icra takipleri için geçerlidir. Adli yardım kapsamında görev yapan avukatlara baro tarafından ödeme yapılır. Bu ücretin belirlenmesinde asgari ücret tarifesi kullanılır. Bu ücret piyasa koşulları ile kıyaslandığında çok düşüktür. Adli yardım avukatlarına ücret ödenmez.
Hukuk bürosu açmak isteyen bir avukat ne yapmalıdır?
Hukuk bürosu açmak isteyen bir avukatın hukuk alanında stajını başarıyla tamamlamış ve bağlı bulunduğu barodan avukatlık ruhsatını almış olması gerekmektedir. Yeni hukuk bürosunun yerine karar verdikten sonra güvenilir bir muhasebeci ile iletişime geçilmelidir. Noterde, avukat bir imza beyannamesi düzenleyecek ve muhasebeciye bir vekaletname verecektir. Muhasebeci kira sözleşmesini, tapuyu (ofis kiralık değilse) ve kimlik kartınızı alacaktır. Muhasebeci aşağıdakileri sizin için halledecektir. Bir çalışma alanı kiralamak, kira tutarı üzerinden yüzde 25 oranında aylık stopaj vergisi ödemenizi gerektirir. Bu adımları tamamladıktan sonra ofisiniz kullanılabilir.
Avukatların kamuya karşı bir görevi vardır. Avukatlar hak sahipleri adına konuşan ve toplumsal yapıya katkı sağlayan kişilerdir. Avukatlık mesleği ve maaşı ile ilgili yazımızı da okuyabilirsiniz.