Nasıl dava açılacağı, hakları ihlal edilen ve/veya tehlikeye atılan kişilerin sıklıkla sorduğu bir sorudur. Bu makalede en yaygın soruları ve endişeleri yanıtladık.
Dava nasıl açılır?
Diğer makamlara yapılan taleplerin aksine, mahkemeye dava açmak basit bir talep hazırlamayı içermez. Yasa, bir dilekçe hazırlamanızı ve ardından bunu mahkemeye sunmak için bir dizi prosedürü izlemenizi gerektirir. Dilekçeyi yasaya uygun olarak yazmalı ve ardından mahkemenin tevzi bürosuna gitmelisiniz. Ardından, harç ve masrafların vezneye ve mahkeme veznesine yatırılması gerekmektedir. Makbuzlarınızı teslim ettikten sonra dava açılacaktır. Ceza davası açmak için bir şikayet dilekçesi yazmalı ve savcınıza sunmalısınız.
Mahkeme ne zaman başlar?
Bir suç işlendiğine ya da yasadışı bir eyleme maruz kaldığınıza inandığınızda dava açabilirsiniz. Davanın kazanılabilmesi için kanunda belirtilen şartların yerine getirilmesi gerekir. Davanın açıldığı tarih, dava dilekçesinin tevzi bürolarına kaydedildiği tarihtir. Bu kural harca tabi olan davalar için geçerli olduğu gibi harca tabi olmayan davalar için de geçerlidir. Bir dava yetkisiz veya görevsiz bir mahkemede açılmışsa, yeni bir dava olarak değil, asıl davanın devamı olarak kabul edilir.
Dava açmak ne kadar sürer?
Dava açma süresi davaya bağlı olarak değişmektedir. Hukuk davaları için genel zaman aşımı süresi on yıldır. Ancak, birçok dava türü için özel zamanaşımı süreleri vardır.
Zaman aşımına uğramadan önce idari dava açmak için kaç gününüz var?
İdare mahkemelerinde veya Danıştay’da idari dava açma süresi, kanunda aksi belirtilmedikçe, 60 gündür. Vergi mahkemelerinde 30 günlük süre vardır. İdare mahkemesinde dava açma süresi, idareden tebligat aldığınız günün ertesi günü başlar.
Arabuluculuk sonrası dava açmak için kaç gün süre var?
Arabuluculuk faaliyetinden sonuç alınamaması halinde arabulucu son tutanak düzenler. Arabuluculuk talebinde bulunan iş davası davacısı, son tutanağı aldıktan iki hafta sonra işe iade davası açabilir. Diğer davalar kısa bir süreye tabi olmayıp normal dava açma süresi içinde açılabilir. Zorunlu arabuluculuk hallerinde arabulucuya başvurulmadan dava açılırsa, mahkeme davacıya son tutanağı sunması için bir hafta süre verecektir. Bir hafta içinde arabulucunun tutanağı kendisine sunulmazsa mahkeme davayı reddedecektir.
E-Devlet üzerinden dava açmak mümkün mü?
Vatandaşlar UYAP Vatandaş Portalı üzerinden dava açabilirler. Ancak bunun için elektronik imzaya sahip olmanız gerekmektedir. E-imzası olmayan vatandaşların internet üzerinden dava açmasına izin verilmemektedir.
Dava açtıktan sonra mahkeme ne zaman yapılır?
Duruşma tarihi, dava açıldıktan ve yazılı yargılama usullerinde dilekçeler aşaması tamamlandıktan sonra mahkemenin iş durumuna göre belirlenecektir. Bu süreç tebligatlar ve diğer hususlar da dahil olmak üzere yaklaşık 4 ay sürmektedir. Prosedürler.
Kendi başıma nasıl dava açabilirim?
Dava açmak için avukata gerek yoktur. Hukuki süreç veya esasa ilişkin yeterli bilgi sahibi olmadan açılan bir dava sizi zor durumda bırakabilir. Avukat olmadan açılan bir dava, hasta olduğunuzda tıbbi tavsiye almak için doktora gitmemek ve daha sonra kulaktan dolma bilgilere dayanarak ilaç almak gibidir. Tıpkı bir hastalığın tespiti ve tedavisi için doktora başvurduğunuz gibi, uyuşmazlığı çözmek ve nedenini tespit etmek için bir avukata danışmalısınız.
Boşanma davası nasıl açılır
Eşinizden birlikte veya ayrı ayrı boşanabilirsiniz. Bunun için bir boşanma dilekçesi hazırlamanız gerekecektir. İkamet ettiğiniz yere yakın bir aile mahkemesi yoksa, boşanma dilekçesini dosya harcını ödedikten sonra asliye hukuk mahkemesine verebilirsiniz. Anlaşmalı boşanma davalarında her iki tarafın da boşanma duruşmasına katılması gerekmektedir.
İş tazminatı davası nasıl açılır?
İş tazminatı davası açmak için kanunen yetkili iş mahkemelerine dilekçe vermeniz gerekmektedir. İşçilerin kıdem tazminatı, fazla mesai ücreti ve yıllık izin ücreti gibi hakları tazminat davasına dahildir. Tazminat davası işçilerin tüm haklarını kapsar. İşçinin iş tazminatı davası kapsamında tazminata hak kazanabilmesi için iş sözleşmesini haklı bir nedenle feshetmesi veya işvereni tarafından haksız bir şekilde feshedilmesi gerekir.
İftira Davası Nasıl Açılır
İftira, failin mağdurun suçsuz olduğunu bilmesine rağmen başka bir kişiye belirli, somut bir suç atfetmesi eylemidir. İftiraya uğrayan kişiler, iftiraya uğradıklarını öğrendikten sonra altı ay içinde yetkililere karşı dava açabilirler. Teknolojinin gelişmesi kitle iletişim araçlarını da etkilemiştir. Elektronik ortamdaki yazılı ve sözlü iletişim artık günlük yaşamın yaygın bir parçasıdır. Bu nedenle gazete, TV ve radyoların yanı sıra sosyal medya suçları ve hakaret de dava kapsamına alınmaktadır.
Dava açmanın maliyeti nedir?
Dava açmadan önce harç ve masrafların ödenmesi gerekmektedir. Mahkeme, masrafların ödenmemesi veya dava sırasında yeni masrafların ortaya çıkması halinde davacıya ödeme yapması için süre verir. Davacı bu süre içinde masrafları ödemek zorundadır. Dava açma harcı davaya ve yıla göre değişmektedir. Talep olmayan bir dava için dava açma harcı 500 TL’dir. Şikâyet varsa, şikâyet tutarının her 1000 TL’si için ayrıca 5 TL harç alınır.
Avukatlık ücretinin maliyeti nedir?
Asgari ücret belirleyici unsur olsa da avukatlık ücretinin üst sınırı yoktur. Avukatlık ücretleri taraflar arasında anlaşma ile belirlenir. Avukatlık ücretleri, avukatın deneyimi ve uzmanlığından da etkilenir.
Dava açmadan önce deneyimli bir avukata danışın.