Artık hepimiz herhangi bir işlemde bir dilekçe kalıbı keşfetme ihtiyacını hissettik. Sonuç olarak, istisnasız hepimiz hayatımızda en azından er ya da geç bir dilekçe yazmak zorunda kalıyoruz. Bu yazımızda dilekçe yazımı hakkında genel bilgiler vereceğiz. Yazımızın geri kalanında, günlük hayatınızda size çok yardımcı olacak, mümkün olduğunca çok sayıda alternatif dilekçe örneğine yer vermeye çalışacağız. Şimdi sunduğumuz dilekçe örneklerini edinebilir ve bunları kişisel senaryonuza göre kullanabilirsiniz. Dava dilekçesi yazmak uzmanlık gerektiren bir iştir. Bu iş için hak kaybına uğramamak adına bir avukattan yardım almak en doğrusudur. Dava süreci hakkında bilgi almak isterseniz, dava açmanın en iyi yolu ile ilgili yazımızı incelemenizi öneririz.
Dilekçe nedir?
Dilekçe yazma, Anayasamızın 74. Maddesi tarafından korunan bir haktır. Herkes istek ve şikayetlerini bir dilekçe ile kamu kurumlarına iletme hakkına sahiptir. Dilekçe, kişilerin resmi veya gayri resmi ilgili kurum ve kuruluşların yetkili mercilerine istek veya şikayetlerini yazılı olarak bildirdikleri imzalı bir belgedir. Dilekçe tek bir kişi tarafından ya da bir grup tarafından oluşturulabilir.
Dilekçe Yazma Yöntemleri?
Dilekçemizde yer alması gereken unsurları 6 başlık altında toplayacağız. Bunlar; tarih, makamın unvanı, konu metni, imza, dilekçe sahibinin unvanı ve soyadı, dilekçeyi yazan kişinin imzası. Şimdi genel olarak bir dilekçe yazmanın en iyi yoluna bir göz atalım:
Başlangıç olarak, düz, çizgisiz beyaz bir kağıt edinmeliyiz. Bu kağıdın A4 boyutunda olması iyi olabilir. Bir bilgisayar, daktilo vb. kullanmanız gerekir veya muhtemelen elle yazabilirsiniz. Dilekçenizi elle yazacaksanız, ideal olarak mavi veya siyah mürekkepli kalemler kullanmanızı öneririz. Dilekçe veya şikayet hangi kurumu veya makamı ilgilendiriyorsa, başlığın ona hitaben yazılması gerekir. Dilekçenin veya şikayetin metin içeriğinin kolay ve anlaşılır olması gerekir. Dilekçe boyunca ciddi ve saygılı bir dil ve zarafet kullanmak en iyisidir. Dilekçe veya şikayet yönetmeliğe uygun olmalı, somut olayla ilgili kanıtlar gösterilmeli ve gerekçeler ortaya konulmalıdır.
Dilekçenizin üst makama iletmeyi amaçlaması durumunda, metin içeriği (Senaryoyu bilgilerinize sunarım) ile bitmelidir. Niyetinizin üst makamın bir sorunu çözmesi olması durumunda, metinsel içerik (zorunlu olanı saygıyla talep ediyorum) ile bitmelidir. Bir hareket için yetki almak istiyorsanız, metinsel içeriğinizi (İzninizi saygıyla talep ediyorum) ile bitirebilirsiniz. Metnin sonunda yer ve tarih belirtilmelidir. Dilekçenin arka sağ tarafında, dilekçe sahibi dilekçeyi unvanı ve soyadı ile birlikte işaretlemelidir. Son olarak, dilekçenize eklenmesi gereken evraklar varsa, bu evraklar dilekçenin sonunda (Ekler) başlığı altında listelenmelidir. Sıklıkla kullanılan dilekçe örnekleri aşağıda verilmiştir.
Dilekçe Örnekleri
İstifa Dilekçesi Örneği
İstifa dilekçesi, işçinin iş sözleşmesini tek taraflı olarak feshettiği bir dilekçedir. İstifa dilekçesi verildiğinde kıdem tazminatı alınamayacağına dair yaygın bir algı olsa da, bu kavram kabul edilmemelidir. İş akdinin feshi için haklı sebep teşkil eden bir durum varsa, işçi kıdem tazminatını alarak işten ayrılabilir. Haklı nedenlerin neler olduğuna dair detaylı bilgi için çalışan hakları yazımızı değerlendirebilirsiniz.
………………………… ŞİRKET
…/…/….. tarihinden bu yana çalışmakta olduğum kurumunuzdan an itibariyle ayrılıyorum. Kıdem tazminatım ve her türlü işçilik alacaklarım saklıdır.
Gereğinin yapılmasını arz ve talep ederim.
Unvan :
İmza
Tarih :
İstifa dilekçesi örneğini Phrase formatında edinmek için tıklayınız: İstifa Dilekçe Örneği
Digiturk İptal Dilekçesi Örneği
Digiturk üyelik iptali için dilekçenizde çeşitli hususların yer alması gerekmektedir. Dilekçenizi kimlik fotokopiniz ile birlikte faks yoluyla Digiturk Alıcı Hizmetlerine ulaştırdığınız takdirde abonelik iptal dilekçeniz işleme alınacaktır. Bu konuda yazmak isteyebileceğiniz dilekçenin bir örneği aşağıdaki gibidir:
DİGİTURK MÜŞTERİ HİZMETLERİNE
TALEP EDEN KULLANICI
AD VE SOYAD : …………………………………………………….
T.C KİMLİK NUMARASI : ……………………………………………………..
DİGİTURK ABONE NUMARASI : ……………………………………………………..
İLETİŞİM NUMARASI : ……………………………………………………..
KONU : Digiturk aboneliğinin iptali talebi
İPTAL NEDENİ : Söz verilen HD kanalların sunulmaması, spor aktiviteleri kanallarının eksikliği ve gerçekten aşırı değer
AÇIKLAMALAR :
Digiturk Alıcı Hizmetleri Danışmanı …………….. ile yaptığım telefon görüşmesinde Digiturk aboneliğimin iptalini talep ettim. Abonelik iptalimin gerçekleşmesi için iptal talebimi içeren bir dilekçe ve kimlik fotokopimin 0212-473 99 99 99 numaralı faksa faks ile gönderilmesi gerektiği tarafıma bildirilmişti. Bu işlemleri gerçekleştirmem halinde iptal işleminin gerçekleşeceği müşteri hizmetleri danışmanınız tarafından bildirilmişti. Bu nedenle tarafınıza bu dilekçeyi yazma ihtiyacı duydum.
SONUÇ ve TALEP : Belirttiğim açıklamalardan dolayı Digiturk aboneliğimin iptal edilmesini saygılarımla arz ve talep ederim. …../…../…..
İptal Talebi
…………………………………..
İMZA
EK: Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
Millenicom İptal Dilekçesi Örneği
Millenicom’dan alacağınız web hizmetini iptal etmek isterseniz, kuruma bir dilekçe yazmanız ve kimlik fotokopinizi iletmeniz gerekmektedir. Yazacağınız dilekçeyi ilgili kuruma faks ya da e-posta ile gönderebilirsiniz. Daha sonra, dilekçenizi gönderdikten sonra talebiniz işleme alınacaktır. Bu konuda yazmak isteyebileceğiniz bir dilekçe örneği aşağıdaki gibidir:
MİLLENİCOM TELEKOMİKASYON HİZMETLERİ A.Ş MÜDÜRLÜĞÜ
Talep Eden Kişi : ………………………………………….
T.C. Kimlik No : ………………………………………….
İletişim Bilgileri : ………………………………………….
Talep Konusu : Millenicom Abonelik İptali
Hizmet Miktarı: ……………………………………..
Abonelik Sıralaması: ………………………………………….
Talep : Yukarıda bilgisi verilen firmanızdan almakta olduğum web hizmetinin/aboneliğimin iptal edilmesini talep ediyorum. Tarih: …../…../…….
Unvan ve Soyadı:
İmza
EK: Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
Superonline İptal Dilekçesi Örneği
Aboneliğinizi iptal ettirmek isterseniz; Superonline İletişim Hizmetleri A.Ş.’nin faks numarasına dilekçenizi kimlik fotokopiniz ile birlikte göndermeniz halinde hizmet iptal talebiniz işleme alınacaktır. Bu konuda yazmak isteyebileceğiniz dilekçenin bir örneği aşağıdaki gibidir:
Turkcell Superonline İletişim Hizmetleri Anonim Şirketi’ne
Alışverişçinin İlk ve Son Unvanı: ……………………………………………………………….
Alıcı Miktarı: ……………………………………………………………………..
İptal Talebinin Amacı: ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
İletişim Miktarı: ………………………………………..
İstek: Yararlanmaya devam ettiğim Turkcell Superonline web hizmetimi ve aboneliğimi sonlandırmak istediğimi beyan ederim. Gereğinin yapılmasını arz ederim.
…../…../202.. Adı ve Soyadı: İmza:
Ek: Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
Turknet İptal Dilekçesi
Bu web hizmet sağlayıcısından alıyor olabileceğiniz hizmeti sonlandırmak istiyorsanız, bu talebinizi bir dilekçe ile kuruma bildirmeniz gerekmektedir. Burada da yine dilekçenin ekine kimlik fotokopinizi eklemek isteyebilirsiniz. Hizmet iptali için 4 strateji bulunmaktadır. Bunlar; e-devlet, e-faks, geleneksel faks, posta/kargo stratejileridir. İptal dilekçenizi bu stratejilerden birini kullanarak verebilirsiniz. İptal dilekçenizin tarafımıza ulaşmasının ardından, almış olduğunuz hizmet 7 gün içerisinde sonlandırılacak ve tarafınıza SMS yoluyla bilgilendirme yapılacaktır. Bu konuda yazmak isteyebileceğiniz bir dilekçe örneği aşağıdaki gibidir:
TURKNET İLETİŞİM HİZMETLERİ A.Ş.
Telefon / Abone No:
İletişim Miktarı ve E-posta Anlaşması:
Şu anda firmanızdan hizmet almaktayım ………………………………………………….. Numaralı telefon hattına ait (şahıs/şirket) adsl web hizmetimin iptalini talep ediyorum.
Tarih: ……/……/………..
Unvan Soyadı: İMZA :
EK: Kimlik Fotokopisi
Belediye Dilekçe Örüntüsü
Mahalle sakinleri olarak hepimiz, mahallemizi kapsayan yerel yönetimlere, yapılması gereken bir iş veya işlemle ilgili olarak yazılı bir dilekçe vermek isteyebiliriz. Bu yerel idareler arasında en çok karşılaşacağımız idare belediye idaresi olacaktır. Birçok alternatif noktada belediyelere yazılı dilekçe vermek zorunda kalabiliyoruz. Bu bölümde sizlere bu dilekçelerden birkaç örnek sunmak istiyoruz:
1) Belediye Ağaç Kesim Dilekçesi
TARSUS BELEDİYE BAŞKANLIĞI
PARK VE BAHÇELER MÜDÜRLÜĞÜ
Koca Çınar Mahallesi, Alparslan Türkeş Bulvarı, Kırklar Yolu, 15 Kapı Civarı Seven Sitesinin arka bahçesi içerisinde bulunan ve tehlike arz eden, yıkılması gereken apartman inşaatının yerinde inceleme yapılarak gerekli işlemin yapılmasını arz ederim. 05/12/2025
Apt. Amiri Kaşe ve İmza
İletişim Numarası:……………………………………..
Benzer bir senaryonuz veya şikayetiniz varsa; dilekçe kalıbını edinebilir, somut durumunuza uygun olarak düzenleyebilir ve kullanabilirsiniz.
Dilekçe örneğini Phrase formatında edinmek için tıklayınız: Belediye Ağaç Kesim Dilekçesi
2) Belediye Yenileme İzin Dilekçesi
PENDİOk BELEDİYE BAŞKANLIĞI
İMAR VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ
KONU Yenileme Ödeneği Talebi
İstanbul İli, Pendik İlçesi, Cevizli Mahallesi, Cevizli Mahallesi, Üsküdar Yolu, Apt No: 52/5; 11502 Ada, 15 Parsel, 5 numaralı tarafsız kısım için tadilat ruhsatı almak istiyorum. Gereğini saygılarımla arz ederim. 05/05/2021
Unvan ve Soyadı:
İmza
İletişim No:
EK:
- Tapu Senedi Örneği,
- (Vekil olması durumunda) Yasal Profesyonel Modelin Enerjisi
- (Başvuru sahibi bir kuruluş ise) kurumun toplam unvanını ve vergi türünü gösteren bir belge ve imza sahibinin yetki belgeleri, (Başvuru sahibi gerçek bir kişi ise) kimlik kartının bir kopyası
Binanızı yenilemek istiyorsanız, tadilata başlamadan önce belediyeden izin almanız gerekir. Tadilat ruhsatı almak için, taşınmazın yetki alanında bulunduğu belediyeye bir dilekçe verilmelidir. Başvurudan önce; tadilat izni için gerekli teknik deneyimleri ve evrakları bir araya getirmeniz gerekecektir. Aksi takdirde, dilekçeniz muhtemelen etkisiz kalacaktır. Sadece bu evrakların temin edilmesinden sonra, yenileme izni dilekçesi ile zorunlu ruhsatı almanız mümkündür. Yukarıda verdiğimiz dilekçe örneğini bilgisayarınıza indirebilir, kişisel gayrimenkul bilgilerinize göre düzenleyebilir ve kullanabilirsiniz. Bu süreçte bilgili bir gayrimenkul avukatından yardım alabilirsiniz.
Dilekçe örneğini Phrase formatında edinmek için tıklayınız: Belediye Tadilat İzni Dilekçe Örneği
Kredi Yurtlar Kurumu Kuruluş Dilekçesi Örneği
Üniversite öğrencileri bu kurumu kısaca KYK olarak anmaktadır. Bu kurum, üniversite öğrencilerine üniversite dönemi boyunca kredi, burs ve yurt gibi birçok alternatif sunar. Üniversite öğrencileri, eğitimleri boyunca muhtemelen bu kurumla yakın temas halinde olacaklardır. Bu yakınlığın bir sonucu olarak, bu kuruma birçok konuda yazılı bir dilekçe vermek hayati olabilir. Muhtemelen eğitiminize başlamadan önce, eğitiminiz süresince ve eğitiminiz bittikten sonra Kredi ve Yurtlar Kurumu’na bazı konularda dilekçe yazmanız gerekecektir. Bu konuda size kullanmanız gereken bazı dilekçe örnekleri sunmak istiyoruz:
1) KYK Bursiyer Kredisi İptal Dilekçesi
T.C. GENÇLİK VE SPOR BAKANLIĞI
KREDİ VE YURTLAR KURUMU KREDİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI’NA
Şu anda kuruluşunuz tarafından sunulan eğitim ipoteğinden yararlanıyorum. Bu vesile ile eğitim kredisinden yararlanmak istemediğimi beyan ederim. Tarafıma verilen öğrenim kredisinin iptal edilmesini; iptal işleminin gerçekleştiğinin tarafıma bildirilmesini saygılarımla arz ederim.
…./…./…..(tarih) Unvan ve Soyadı
…………………………………………………………
İMZA
T.C. Kimlik No:
Sınavın Yapıldığı Akademik Kuruluş:
Cep Telefonu:
E-posta adresi:
Anlaşma Adresi:
Bu dilekçe örneği, şu anda KYK Mortgage alan ve bu mortgage alternatifinden yararlanmayı durdurmak isteyen birçok kişi için bir örnektir. İsterseniz, bu dilekçe örneğini edinebilir, kişisel bilgilerinize göre düzenleyebilir ve ipotek iptal sürecinizde kullanabilirsiniz.
Dilekçe örneğini Phrase formatında edinmek için tıklayın: KYK Bursiyer Mortgage İptal Dilekçesi
2) KYK Yurt İzin Dilekçesi
KREDİ ve YURTLAR KURUMU
ESKİŞEHİR MİHRİME HATUN ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ’NE
Yurdunuz C blok, beşinci kat, 127 numaralı oda ve 3 numaralı yatakhanenizde kayıtlı …………………………………………… T.C. kimlik numaralı öğrenciniz olarak; sağlık nedenlerimden dolayı evime gitmek zorundayım. Bu nedenle …../…../……… ve …../…../…../……….. tarihleri arasında tarafıma izin verilmesini saygılarımla arz ederim.
Tarih
Unvan ve Soyadı:
İmza
EK: Kimlik Fotokopisi vb. evrak (talep edilmesi halinde dilekçenin tekrarına bağlanabilir)
3) KYK Geçiş Dilekçesi
T.C. GENÇLİK VE SPOR BAKANLIĞI YÜKSEKÖĞRETİM
KREDİ VE YURTLAR KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
ANKARA
Anadolu Üniversitesi, Hukuk Fakültesi, Mevzuat Anabilim Dalı, ………………………………………….. 2. 12 aylık öğrencisiyken; merkezi yerleştirme puanıyla Akdeniz Üniversitesi, Hukuk Fakültesi, Mevzuat Anabilim Dalı’na geçmeye hak kazandım. …………………. Tarihinde ilgili koleje giderek kaydımı yaptırdım. ……………………………. Kurumunuzdan kimlik numarası ile öğrenci kredisi almaktayım. Bursiyer Kredimin Akdeniz Kolejine aktarılması için gerekli işlemlerin yapılmasını talep ediyorum.
Tarih
Unvan ve Soyadı:
İmza
T.C. No :
İpotek No:
E-posta Adresi
Cep Telefonu :
Anlaşmalı Olduğu :
Ekler
1-Yeni üniversite kaydımın sertifikaları
2-Modası geçmiş üniversiteden transkript
3-Kimlik Fotokopisi
Yukarıda verdiğimiz dilekçe taslağı, öğrenim gördüğü üniversiteyi değiştiren bir öğrencinin, yararlanmakta olduğu öğrenim kredisi masraflarını devam ettirebilmek için Kredi ve Yurtlar Kurumuna başvurması gerektiğine dair bir dilekçe örneğidir. Benzer bir senaryonuz varsa, şimdi sunduğumuz dilekçe kalıbını edinebilir, kişisel senaryonuza özel olarak düzenleyebilir ve işleminizde kullanabilirsiniz.
Merhametli Ayrılma Dilekçesi
Mazeret izni, devlet memurları için çeşitli koşullarda kullanılabilen bir haktır. Bu izin 657 sayılı Devlet Memurları Yönetmeliği’nin 104. maddesinde düzenlenmiştir. Söz konusu maddede birçok farklı durum için farklı izin süreleri öngörülmüştür. Bir devlet memuru olarak mazeret izni kullanmak istiyorsanız; öncelikle söz konusu maddede belirtilen birçok izin durumundan birine sahip olup olmadığınızı test etmek isteyebilirsiniz. Bu koşullardan biri sizin durumunuza uygunsa, bağlı olduğunuz kurumun ilgili birim müdürlüğüne hitaben bir dilekçe yazmak isteyebilirsiniz. Mevcut senaryonuzda kullanmanız gereken azami ayrılma süreleri yönetmelik maddesinde belirtilmiştir. Bu süreyi tamamen talep edebileceğiniz gibi mazeretinize uygun olacak kısmi bir süre de talep edebilirsiniz. Yönetmelikte düzenlenen birçok mazeret durumundan biri için bir mazeret izin dilekçesi örneğini sizlere sunmak istiyoruz:
ATATÜRK İLKÖĞRETİM OKULU MÜDÜRLÜĞÜ Salihli/MANİSA
10/03/2021 tarihinde eşimin annesi vefat etmiştir. Bu vefat nedeniyle 657 sayılı Devlet Memurları Yönetmeliği’nin 104. maddesinin (B) fıkrası uyarınca 7 (yedi) gün mazeret izni kullanmak istiyorum. Gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim.
11/03/2021
ADRES
İkametgah Adresi : Unvan ve Soyadı :
İzin Veren Makam : Nitelikleri
İletişim Miktarı : Sicil Miktarı:
İmza
Fakülte Dilekçe Örüntüsü
Bu başlık altında; genellikle merkez, orta ve yüksek okullarda kullanılan birkaç dilekçe örneğini ele alacağız. Üniversitede kullanılan dilekçe örneklerini sonraki başlıklar altında inceleyeceğiz.
1) Seçmeli Ders Dilekçe Örneği
Özellikle orta ve yüksek dereceli fakültelerde, temel programların yanı sıra bazı programların seçimi de öğrencilere bırakılır. Bu programlar seçmeli olarak adlandırılır. Her fakülte, üniversite öğrencilerine bedensel durumlarına ve oradaki öğretim görevlilerine göre belirli programlar sunar. Yeterli sayıya ulaşılırsa, o ders muhtemelen sağlanacaktır. Her fakültenin koşulları tamamen farklı olduğu için, üniversite yönetimi sizi aralarından seçim yapabileceğiniz programlarla ilgili olarak bilgilendirecektir. Daha sonra, seçeceğiniz programlarla birlikte bir dilekçe göndermeniz istenebilir. Bu dilekçenin bir örneği aşağıdaki gibidir:
YAHYA AKEL FEN LİSESİ MÜDÜRLÜĞÜ Yenişehir/MERSİN
Anne veya babası olduğum öğrenciniz, fakültenizin 11/C Sınıfı, 356 Numaralı, ……………………………………………………………………; 2020 – 2021 Eğitim ve Öğretim 12 ayı için idareniz tarafından zorunlu olmayan olarak verilen programlardan, 1) Spor Faaliyetleri ve Bedensel Eylemler (2 saat), 2) Çevre Eğitimi (1 saat), 3) Mevzuat ve Adalet (1 saat), 4) Yurtdışı Dil (Arapça) (2 saat) olmak üzere; toplam 6 saatlik 4 programı seçtiğini beyan ederim. Zorunlu önergenin alınmasını talep ediyorum.
Bursiyer Anne veya Baba
Unvanı ve Soyadı : Unvanı ve Soyadı :
T.C. Kimlik No : T.C. Kimlik No
Tarih ve İmza : Tarih ve İmza :
Şimdi verdiğimiz dilekçe kalıbını bilgisayarınıza indirebilir ve kendinize göre hazırlayıp kullanabilirsiniz.
2)Bursiyer Sertifikası Talep Dilekçesi
Bursiyer sertifikaları, üniversite öğrencileri için günlük yaşamda birçok nokta ve işlem için talep edilebilir. Bu belgeyi almak için; satın alma gerekçenizi belirten bir dilekçe yazmanız ve öğrenim gördüğünüz üniversitenin ilgili idari birimine teslim etmeniz gerekebilir. Bu konudaki örnek dilekçemiz aşağıdaki gibidir:
BOSTANCI ANADOLU LİSESİ MÜDÜRLÜĞÜ Kadıköy/İSTANBUL
Lisenizin 10/B sınıfı, 52 numaralı öğrencisiyim, ……………………………………………………………… İstanbulkart öğrenci kartımı yenilemek için, aktif olarak öğrenim gördüğüm üniversiteden, ilgili eğitim 12 ayı için öğrenci olduğumu belirten bir öğrenci sertifikası gerekmektedir. Bu nedenle, adıma bir öğrenci sertifikasının zorlaştırılması ve tarafıma sağlanması için gerekli işlemin yapılmasını talep ediyorum.
05/11/2021
Unvan ve Soyadı
Anlaşma:……………………………………………………………….. İmza
………………………………………………………………………………………..
………………………………………………………………………………………..
Herhangi bir amaçla öğrenci belgesi almak istiyorsanız; dilekçe kalıbını temin edebilir, somut durumunuza göre düzenleyebilir ve dilekçenizi öğrenim gördüğünüz kuruma gönderebilirsiniz.
Dilekçe örneğini Phrase formatında edinmek için tıklayınız: Bursiyer Belgesi Talep Dilekçesi
Üniversite Dilekçe Örnekleri
Üniversitede öğrenim gören arkadaşlarımızın birçok işlem için üniversite rektörlüğüne veya okul dekanlığına dilekçe vermesi hayati önem taşıyabilir. Bu başlık altında yararlanabileceğiniz birkaç dilekçe örneğine yer vermek istiyoruz:
1) Tek Ders Sınav Yardımcı Dilekçesi
Bazı üniversiteler, dönem boyunca programlarından başarısız olan üniversite öğrencilerinin belirli koşullar altında kursa bir kez daha gitmelerine izin verir. Bu hak tek bir ders için veya 3 program için verilebilir. Bu durumda, bu sınav üç ders sınavı olarak adlandırılır. Her üniversitenin bu sınavlara girebilmek için öne süreceği koşullar farklılık gösterecektir. Genellikle, üniversiteler tarafından aranan temel durum, alınacak dersin verilmesi durumunda başlamaya hak kazanmaktır. En iyisi, ilgilendiğiniz üniversitenin yasaları dahilindeki kuralları ve prosedürleri test etmektir. Daha sonra, koşulları karşılamanız ve sınava girmeye uygun olmanız durumunda, bağlı olabileceğiniz üniversiteye hitaben sınava girme talebinizi belirten bir dilekçe göndermeniz gerekir. İşte sizin için tek ders sınavı yardımcı dilekçe modelimiz:
T.C. ANADOLU ÜNİVERSİTESİ
İKTİSADİ VE İDARİ BİRİMLER FAKÜLTESİ DEKANI
2017 – 2018 Eğitim 12 ayı, Bahar Dönemi, son dönem öğrencisi. Bu dersi verdiğim takdirde mezun olmaya hak kazanacağım. Anadolu Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nin ilgili maddesinde düzenlenen kurallara uygun olarak tek ders sınavından yararlanmak istiyorum. Gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim.
09/06/2018
İMZA:
Talep Edilen Tek Ders Sınavı:
Ders Kodu:
Kurs Adı:
12 ay ve Kursun Süresi:
Kurs Öğretmeninin Unvanı:
Bursiyer
Adı ve Soyadı:
T.C. Kimlik No
Bursiyer No:
Bölüm / ABD:
İletişim No:
İlgili kişi:
EK: Not Durum Belgeleri
2) Büyüleme için Dilekçe
Üniversite öğrencileri, aldıkları programların sınav notlarına, başarı notlarına, harf notlarına, ödev ve taahhüt notlarına vb. itiraz etme hakkına sahiptir. Söz konusu itiraz; sınav kağıdındaki maddi hatalar, sınav kağıdının dikkate alınmaması, yanlış not yazımı, kararlaştırılan ağırlık oranlarına uymayan analiz, yönetmeliğe uymayan analiz ve benzeri birçok nokta konu olabilir. Bir kez daha, üniversitenizin konuyla ilgili yasalarına bakmak yararlı olacaktır. Her üniversite, bu konuda izlenecek yola ilişkin tamamen farklı prosedürler ve kurallar öngörebilir. İşte size bu konuyla ilgili bir dilekçe örneği:
T.C. ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ
ÖĞRENCİ İŞLERİ BÖLÜMÜ
Üniversiteniz, Mühendislik Fakültesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü öğrencisiyim, ……………………………………………. 2019 – 2020 Eğitim-Öğretim 12. Ay, Bahar Dönemi, FLUID306 Kodlu, Akışkanlar Mekaniği – 2 isimli dersin 05/05/2020 tarihinde yapılan ikinci ara sınavının 20/05/2020 tarihinde açıklanan sonuçlarına aşağıda açıkladığım gerekçelerle itiraz ediyorum. Gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim. 22/05/2020
Unvan ve Soyadı:
İmza
İtiraz Nedeni: 05/05/2020 tarihinde yapılan 2. ara sınav
Büyü Konusu: Değerlendirilmemiş sınav kağıdı
İletişim Miktarı:……………………………………………………….
Bir üniversite öğrencisiyseniz ve notlarınızla ilgili şimdi tanımladığımız gibi bir itirazınız varsa; şimdi verdiğimiz dilekçe modelini edinebilir ve somut durumunuza göre geliştirerek itirazınızda kullanabilirsiniz.
3) Mazeret İncelemesine Uygun Yardımcı Dilekçe
Muhtemelen mücbir bir sebepten dolayı vize veya son sınavınıza katılamayacaksınız. Böyle bir durumda endişelenmenize gerek yok. Bu tür durumlar için bir telafi sınavı başlatılmıştır. Böyle bir durumda idareye bir dilekçe ile başvurmanız gerekebilir. Buradaki en önemli nokta, mazeretinizi belgelemeniz gerektiğidir. İşte size mazeret sınavı için uygun bir dilekçe örneği:
NISHANTASHI ÜNİVERSİTESİ
İKTİSADİ VE İDARİ BİRİMLER FAKÜLTESİ DEKANI
Okulunuz İşletme Bölümü öğrencisiyim, ……………………………………. 2020 – 2021 Güz Dönemi, kayıt yaptıracağım programların son sınavlarına hasta olduğum için katılamadım. Mazeret sınav hakkımı bu programlar için kullanmak istiyorum. Mazeretimi belirten hastane raporunu ekte sunuyorum. Gereğinin yapılmasını arz ederim. 19/01/2021
Mazereti Nedeniyle Kapanış Sınavına Giremeyecek Programlar Hakkında Bilgi:
- KAMU265 kodlu Maliye isimli dersin B Grubu için 13/01/2021 tarihli nihai sınav;
- LOJ293 kodlu Lojistik dersinin C Grubu için 14/01/2021 tarihli nihai sınav
İletişim Miktarı: Unvan ve Soyadı:
İmza
Mazeretiniz nedeniyle sınavlarınıza katılamayanlar için; idareye bir dilekçe ile başvurmanız ve mazeret sınavı hakkınızı kullanmak istediğinizi bildirmeniz gerekmektedir. Şimdi sunduğumuz dilekçe kalıbını edinebilir ve kişisel somut durumunuza göre değiştirerek yardımcı programınızda kullanabilirsiniz.
Bunlar aslında en çok kullanılan dilekçe örnekleridir. Bu dilekçe örneklerini Phrase formatında temin edebilir ve ihtiyaç duyduğunuz düzenlemeleri yaparak işlemlerinizde kullanabilirsiniz.