Bazen çiftlerin evliliklerinin ardından yaşadıkları mutluluk geçicidir. Düğünden sonra çiftin evliliği, mutlu ve neşeli olayın ardından ortaya çıkan sorunlardan etkilenir. Düğün takıları en sık karşılaşılan sorundur.
Başından beri insanlar düğün takılarının kime ait olduğunu merak etmişlerdir. Haberlerde birçoğumuz düğün takılarının kadınlara ait olduğunu duyduk. Gelin bu hikayenin ardındaki gerçeğe bakalım.
Düğün Günü Takılan Takılar Kime Aittir?
Toplumumuzda erkek tarafına takılan altın takıların sadece erkeğe, kadın tarafına takılan altın takıların ise kadına ait olduğu inancı yaygındır. Düğün takıları, evlilik aşamasında bile eşler veya aileler arasında yoğun bir tartışma konusu olmaktadır. Boşanmalar takılar üzerindeki anlaşmazlıklardan kaynaklanabilmektedir. Evlilik sırasında yakın akrabalar tarafından geline ve damada verilen takıların veya paranın kime ait olduğu konusunda kanun açık değildir. Yargıtay’ın mevcut içtihatlarına göre, geline düğün sırasında takılan takılar, kim tarafından ve nerede takıldığına bakılmaksızın, genellikle geline bağışlanmış sayılmaktadır. Düğün takıları, kolye setleri, bilezikler ve çeyrek altın gibi her türlü takıyı içerir. Erkek, sadece erkekler için olan takılara sahiptir. Saatler, kol düğmeleri ve diğer erkeklere özgü eşyalar bunlara örnektir. Tüm düğün takıları, kimin yaptığına, ne kadar pahalı olduğuna veya gelinin mi yoksa damadın mı taktığına bakılmaksızın kadına aittir.
Nitekim Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 2019/2763 E., 2019/9997 K sayılı kararında şu ifadelere yer verilmiştir : “Düğünde takılan takılar, aksine bir anlaşma yapılmadığı sürece genellikle geline hediye edilmiş sayılır. Onun malı olur.. . Davalı tarafından kanıtlanmıştır Aşağıda kendi dil becerilerinizi geliştirmenin en etkili yollarından bazıları verilmiştir.Koca, iade edilmeyecekleri niyetiyle bir eşya almışsa ve bu eşyalar her iki taraf için ortak olan ihtiyaçlarla değiştirilmişse, kadının onayı ve isteği ile bu eşyaları iade etmekten kurtulur. .”
Düğünde takılan altınları nasıl geri alabilirim?
Kadın, düğün takılarının erkeğe ait olması halinde bunların iadesi için dava açabilir. Bu dava, düğünde takılan takıları geri almak için açılır. Buna takıların iadesi davası denir. Düğün takılarının iadesi için açılan davaların ücretleri orantılıdır. Bunu telafi etmek için takının değeri üzerinden ek bir ücret talep edilir.
Düğün takılarının iadesi birkaç aşamada aranmalıdır. Modern dünyada, çiftin düğün takılarını saklaması mümkün değildir. Takıları takas etmiş veya harcamış olabilirler. Takıların aynen iadesi mümkün olmadığında, parasal değeri istenir.
Takı rıza ile verilmişse ne olur?
Kadın ile kocası arasında boşanma davası açılmışsa, kadın boşanma davası sırasında düğün takılarının iadesini talep edebilir. Eşler arasındaki boşanma kesinleşmiş, boşanmaya karar verilmiş ancak düğün takılarının iadesi talep edilmemişse bu durumda ayrı bir dava açılarak takıların iadesi talep edilebilir. Boşanma sırasında mal paylaşımı için açılan bir davada takı talep edilemez.
Takı için dava açmak genellikle ne kadar sürer?
Düğün takılarının ne kadar sürede iade edileceğini belirlemek için dava tarihinin tam olarak bilinmesinde fayda vardır. Olasılıklar dahilinde, takılar.
Koca, düğün günü takılan tüm takıların tam velayetine sahip olabilir. Takılar kocanın velayeti altında aynı durumda tutuluyorsa, takıların derhal geri alınması için dava açılabilir. Mülkiyet hakkı, düğün takılarının aynen iadesini talep etmenin temelidir. Düğün takılarının aynen iadesini talep etmek için herhangi bir zamanaşımı süresi yoktur.
İkinci olarak, düğün takılarının aynen iadesi mümkün olmayabilir. Kadın, düğün takılarının parasal değerini almak istiyorsa davasını on yıl içinde açmalıdır. Düğün takılarının nakit olarak iadesine ilişkin talepler tazminat niteliğindedir. Bu nedenle, takıların nakit olarak iadesi talepleri için 10 yıllık bir zamanaşımı süresi vardır.
Düğün takılarının iadesine ilişkin davalar nasıl ispatlanır?
Düğün takılarının iadesi davalarında ispat yükümlülüğü davacıya aittir. Takıların iadesi için dava açan davacılar, takıların davalının kocası tarafından çalındığını ve kendisinde olmadığını kanıtlamak zorundadır. Mücevherin kendisinden çalındığını ve kendisinde olmadığını kanıtlayamazsa davasını kaybedecektir.
Davacı öncelikle mücevherin mevcut olduğunu kanıtlamalıdır. Bu, ağırlık, tür, değer, gram ve miktarı içerir. Bu, düğün videoları, fotoğraflar, çeyiz sertifikaları ve diğer belgeleri içeren kanıtlarla kolayca yapılabilir. Düğün videosu ve fotoğrafları dosyalandıktan sonra kuyumcu uzmanı bir rapor hazırlayacaktır. Kuyumculuk uzmanı, düğün takılarının değerini içeren bir rapor hazırlayacaktır. Bilirkişinin hesaplamaları dosyadaki belgelere dayanacaktır. Bilirkişi, raporda altınların değerini belirlerken davanın açıldığı tarihi esas alacaktır.
Evinden ayrılan bir kadın düğün takılarını nasıl alabilir?
Takılar kolay taşınabilir, saklanabilir ve yanınıza alınabilir. Yargıtay, takıların kadının üzerinde ya da evinde bulunmasının günlük yaşamla uyumlu olması nedeniyle bu durumun geçerli olduğuna karar vermiştir. Yargıtay bu değerlendirmesinde ayrıca ziynet eşyalarının erkeğe verilmesinin hayatın olağan akışına aykırı olduğunu belirtmiştir. Bu değerlendirmelerden sonra Yargıtay, evinden ayrılmayı planlayan bir kadının düğün takılarını önceden almasının veya saklamasının her zaman mümkün olduğunu tespit etmiştir. Bu bağlamda, evini terk eden bir kadının düğün takılarını da beraberinde götüreceği genel kabul görmektedir. Evden ayrılan kadının takılarının evde bırakıldığını ispat etmesi gerekmektedir. Evden kovulan veya şiddete maruz kalan kadın ise takılarının evde kaldığını kanıtlamak zorundadır.
Nitekim Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2018/938 E., 2018/3830 K. sayılı kararında
“Başka birini işe almayı düşünmenizin nedenlerinden bazıları şunlardır Kadın Kadın, sanığın mücevherleri bozdurup harcadığını iddia etmiş, sanık ise mücevherleri kadının çaldığını söylemiştir. Kişisel deneyimlerime göre, normal Böyle bir şeyin kadınların başına gelmesi Aşağıda nasıl kullanılacağına dair bazı örnekler verilmiştir Evde Buraya tıklayarak bu konuda daha fazla bilgi edinebilirsiniz.. Varlık nedir?. Başka bir deyişle Bekleyebilecekleriniz şunlar Sanığın velayetine ve mülkiyetine kabul edilmiştir Olmuştur Bu Her zamanki gibi Yasalara aykırı davranmak yasa dışıdır. Madde, kolayca taşınabilen, depolanabilen ve kaldırılabilen bir madde türüdür. Bu amaçla Evden Ayrılmayı planlamak Kadın Aşağıda kendi dil becerilerinizi geliştirmenin en etkili yollarından bazıları verilmiştir. Davalının bunu önceden almış ve saklamış olması mümkündür. Davacı, davalının söz konusu mücevheri kullandığını kanıtlamakla yükümlüdür.”
Düğün parasıyla veya ev masrafları için satın alınan düğün takılarını iade etmem gerekir mi?
Düğün takıları, düğün masrafları, ortak konutla ilgili masraflar veya bir erkeğin borçlarını ödemek için kullanılmış olabilir. Bu durumlarda, kadının düğün takılarını iade etme hakkına sahip olup olmadığını bilmek önemlidir. Bu durumda belirleyici soru, düğün takılarının iade edilmesinin amaçlanıp amaçlanmadığıdır. Yargıtay, iade edilmesi halinde kadının takıları verme hakkına sahip olduğuna karar vermiştir. Bu tür davalarda erkek, bir kadın tarafından kendisine verilen takıların geri verileceği beklentisiyle verilmediğini kanıtlamalıdır. Erkek bunu yapmazsa düğün takılarını iade etmekle yükümlüdür.
Nitekim Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2017/1769 E., 2018/13037 K. sayılı kararında şu ifadelere yer vermiştir:
Evlilik sırasında kadına takılan takılar Çalınan mücevher artık onu çalan kişinin kişisel malıdır. Bu dava iyi bir örnektir Bir erkeğe verilen mücevherin, onu geri vermemesi için tasarlandığı kanıtlanabilirse, mücevheri iade etme yükümlülüğünden kurtulur.. Somut olay ziynet eşyalarının takas edildiği anlaşılmakla birlikte; davalı-karşı davacı erkeğe bir daha iade edilmemek üzere verildiği kanıtlanamamıştır. Davalı, ziynet eşyalarının şartsız ve rıza ile verildiğini ispatlamalıdır. Bunu ispat edemezse ziynet eşyalarını davacıya iade etmek zorundadır.
Ziynet eşyaları tadil edilerek talep edilebilir mi?
Talep edilen miktarın artırılması için davanın ıslah edilmesinin talep edildiği bilinmektedir. Islah yoluyla davadaki hususları genişletmek ve değiştirmek de mümkündür. Müvekkile iade edilebilecek takı miktarı da ıslah yoluyla artırılabilir. Dava dilekçesinde talep edilen düğün takıları mutlaka yer almalıdır. Yer almaması halinde ıslah dilekçesi verilemeyecektir. Islah dilekçesinin sadece davada talep edilen miktara ilişkin olduğunu unutmamak gerekir.
Nitekim Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2013/8174 E., 2013/21102 K. sayılı kararında
“Davacı kadın düğününde taktığı parayı değil, sadece dava dilekçesinde yer alan takı miktarını talep etmiştir. Yargılamaya 20.9.2012 tarihinde devam edilmiştir. Takı talebini ıslah ederken nikahta takılan parayı da talep etti ama bunu dava konusu yapmadı. Ve ıslah ile yeni bir talepte bulunmuştur. Talebin değiştirilmesi mümkündür, ancak yeni bir talep eklenemez. Bu davada yargılama harcı alınmamıştır. Davacının düğünde taktığı paraya ilişkin talebinin dinlenmesine gerek olmadığının tespiti önemlidir…”