Gürültü kirliliği modern toplumda önemli bir sorundur. Sorunun adli boyutu gürültü yapma suçu ile temsil edilmektedir. Bu suç, gürültü kirliliğe dönüştüğünde işlenir. Bir kişinin huzur hakkının ihlali ve korunması, korunan değeri oluşturan şeydir. Yorumlarda, gürültüye neden olan suç hakkında sorular sorabilirsiniz.
Gürültü kirliliği nedir?
Gürültü kirliliği, seslerin alışılmışın dışında yüksek, yoğun ve karışık olması durumunda ortaya çıkar. Bu durum normal seslerden farklıdır ve sağlığınız üzerinde olumsuz etki yaratabilir. Gürültü kirliliği bu gibi durumların sürekli yaşanması sonucu ortaya çıkar.
Gürültü kirliliği kanun nezdinde ne zaman suç haline gelir?
Bir gürültünün suç olabilmesi için ilgili mevzuatta belirlenen desibel seviyesini aşması, sürekli olması ve sağlık açısından risk oluşturması gerekir.
Gürültü suçu ile kabahat arasındaki fark nedir?
Bir suçun işlenmesi için gürültünün yeterince yüksek olması ve bir kişinin refahına zarar verecek kadar uzun süre devam etmesi gerekir. Bu da gereksiz yere kornaya basmak ya da kuru sıkı tabancayla ateş etmek gibi kısa süreli eylemlerin suç olarak değil, sadece kabahat olarak değerlendirileceği anlamına gelir. Bu durum Türk Ceza Kanunu kapsamına değil, Kabahatler Kanunu kapsamına girmektedir. Ayrıca ilgili mevzuat uyarınca idari cezalara da tabidir.
5326 sayılı Kanun’un 36. maddesi, huzur ve sükûnu bozacak şekilde gürültü yapan kişinin cezalandırılacağını belirtmektedir. İçtihatlarda, çevresel gürültülerin sırf başkalarının huzur ve sükûnunu bozmak amacıyla yapılmaması veya kişinin beden sağlığına zarar vermemesi halinde 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun 36. maddesi kapsamında kabahatin oluşacağı tespit edilmiştir. 5326 kapsamında işlem yapılacaktır.
Ses kirliliği hangi suçlar kapsamındadır?
Ses kirliliği her ne kadar TCK 183. madde kapsamında bir suç olsa da TCK 123. madde olan huzur ve sükunu bozma kapsamında bir suça neden olabilir. Nitekim bir Yargıtay Kararı, TCK’nın 123. maddesinin kapsamını şu şekilde göstermektedir:
“Huzur ve sükûnu bozmak, ek ve genel bir suçtur. Bu suçun işlenebilmesi için fiilin işlenmiş olması gerekir. Okuyabilmek şart değildir, Kanunda ayrıca suçlu olarak tanımlanmamıştır. Kişilerin huzur ve sükûnunu bozma suçunun sağladığı koruma, kişinin özgürlüğünün, zihnen ve ruhen rahatsız edilmeme hakkının ve sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmesinin korunmasıdır. Bu suçun gerçekleşmesi için işlenmesi gerekir. Oraya nasıl gidileceği belli değil, bir çağrı yapmak, gürültü yapmak ya da aynı nedenle hukuka aykırı bir davranışta bulunmak yeterli. Metinde bu yazıyor. Oraya nasıl varılacağı belli değil, sadece bir kez yapılması Eylemin tekrarlanması, devam ettirilmesi ve sadece huzur ve sükunu bozmak kastıyla işlenmesi gerekir.” ” (Yargıtay 4. Ceza Dairesi, 2020/8881 Esas, 2020/16640 Karar Tarih 17.11.2020)
Kamuya açık alanda gürültüye neden olmanın cezası nedir?
Türk Ceza Kanunu’nun 183. maddesine göre, başkalarının sağlığına zarar verecek şekilde gürültüye neden olan kişi, iki aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır.
Gürültü kirliliği şikayetimi nereye yapabilirim?
Gürültü ile ilgili şikayetleri polis veya savcılıklar alır.
Gürültücü bir komşu için ne yapabilirim?
Gürültü şikayetinin ilk aşamasında polise başvurmak ve durumu belgelemek uygun olacaktır. Doğrudan savcılığa suç duyurusunda bulunularak adli süreç başlatılabilir.
Gürültü kirliliğinin suç olup olmadığını nasıl belirleyebilirim?
Gürültü seviyelerinin suç teşkil edip etmediğini bir uzman belirler. Yetersiz inceleme kararın bozulmasına yol açabilir.
Gürültü kirliliği için şikayette bulunabilir miyim?
Gürültü yapmak şikayet üzerine kovuşturulan bir suç değildir. Şikayetçi şikayetini geri çekse bile soruşturma devam edecektir.
Suçun faili kimdir?
Suçu işleyen kişi herhangi biri olabilir. Belirli bir nitelik gerekmemektedir. Gürültünün yapıldığı bölgede yaşayan herkes mağdurdur.
Gürültüye Neden Olma Suçu Taksirle İşlenebilir mi
Bu suç ancak kasten işlenebilir. Bu suç taksirle işlenemeyecektir. Bu kast unsuru doğrudan kast olabileceği gibi olası kast da olabilir.
Zincirleme Suç Yasası hükümleri gürültüye neden olma suçu için uygulanabilir mi?
Zincir takarak da bu suçu işleyebilirsiniz. Bu durumda ceza dörtte üçe kadar artırılır.
Gürültü kirliliği suçu zaman aşımına uğrar mı?
Gürültü ile ilgili bir suç 8 yıllık zaman aşımına tabidir. Savcı, 8 yıllık sürenin dolması halinde takipsizlik kararı verecektir. Bunun nedeni, soruşturma için gerekli koşulların yerine getirilmemiş olmasıdır. Eğer 8 yıl geçtikten sonra bir soruşturma başlatılırsa, ancak önceki fiil henüz işlenmemişse, dava düşebilir.
İlgili Yargıtay Kararları
“TCK 183. Madde kapsamındaki suç somut bir tehlikedir. Suçun oluşması için gürültüye maruz kalan kişinin sağlığının etkilenmesi gerekmez. Gürültünün sağlığı tehlikeye sokabilecek nitelikte olması yeterlidir. Kurul daha sonra duruşma sonuçlarına göre sanık için yasal durumu belirleyecektir. Bu da ses seviyesi ve insan sağlığına zararlı olup olmadığı konusunda bir uzmandan rapor alınarak yapılır. Kanuna aykırı ve katılan … vekilinin temyiz nedenleri yerinde görüldüğünden hükmün BOZULMASINA…” karar verilmiştir. (4. Ceza Dairesi 2021/9425E., 2022/21118K.)
Kentsel dönüşüm hakkındaki yazımızı da okuyabilirsiniz.