Yetkili danışmanlık, en kısa ifadeyle, bir avukatın yetkili konularda sakinleri veya firmaları aydınlatması ve bilgilendirmesidir. Bu bağlamda avukat, kendisine başvuran saf ve yetkili kişilere yetkili sorunun çözümünde yardımcı olur. Yetki meselesi ile ilgili yöntemin en başından en sonuna kadar; karşılaşılabilecek durumların, atılması gereken adımların, buna bağlı olarak bireyin karına ve zararına olacak durumların değerlendirilmesi ve senaryo ile ilgili nasıl hareket edileceğinin öğrenilmesine benzer noktaların analizi; yetkili danışmanlığın kapsamına girer. Bu açıdan, yetkili danışmanlık bir sağlık uzmanının muayenesine benzetilebilir. Sağlığınızla ilgili olarak ortaya çıkan ya da çıkması muhtemel sorunlar için bir sağlık hizmeti sağlayıcısının tavsiyesine başvurmanın iyi olması gibi, yetkili koşullarla ilgili sorunlar için de yetkili danışmanlığı aramalısınız. Bu yöntemle, er ya da geç başınıza gelecek durumlar söz konusu olduğunda önleyici düzenlemeler devreye sokulabilir. Bunun yanı sıra, meydana gelen koşullar söz konusu olduğunda, senaryonun analizi ve cevabı muhtemelen ortaya çıkacaktır.
Yetkili Danışmanlık Hizmeti Nedir?
Yetkili danışmanlık hizmeti Türkiye’de sadece avukatlar tarafından verilmektedir. Bu nedenle, avukat olmayan kişilerin yetkili danışmanlık kisvesi altında size sunduğu bilgilere güvenmeyin. Aksi takdirde, geri dönüşü olmayan hak kayıplarına uğrama ihtimaliniz yüksektir. Bu konuda yetkili danışmanlık hizmeti sunma esnekliğine sahip olan avukatlar, düzenleme alanında yıllarca eğitim almış, profesyonel olarak bu yola adanmış ve barolar tarafından desteklenmektedir. Bu nedenle, yetkili sorunlarınızla ilgili olarak profesyonel avukatlar dışında hiç kimseden tavsiye almamanız gerektiğini bir kez daha vurgulamak istiyoruz.
Hukukçunun Ücreti Nasıl Belirlenir?
Avukata ne kadar ödeme yapılacağı konusunda kesin bir belirleme yapmak mümkün değildir. Bu sorun değişkenlik gösterir. Aynı şekilde, yetkili danışmanlık ödemesi konusunda da şeffaf bir belirleme yapılamaz.
Avukata ödenecek avukatlık ücretini 3 nesneye bağlayacağız. Bunlar; sözleşmesel avukat ödemesi (avukatlık ücret anlaşmasından doğan), karşı avukat ödemesi (dava sonucuna istinaden karşı tarafça ödenecek yetkili avukat ödemesi) ve icra avukat ödemesi (ilamlı icra takibi yapılarak mahkeme kararına istinaden karşı taraftan ödemenin tahsil edilmesi için açılan takiplerde). Avukatlık ücretinin nasıl hesaplanacağını öğrenmek için bu konuyu derinlemesine incelediğimiz yazımıza göz atabilirsiniz.
Avukat Danışmanlığı Nedir?
Yetki sorununuz hangi alanda ise; o konuda profesyonel olan bir avukattan yetkili danışmanlık hizmeti almanız sizin lehinize olacaktır. Örneğin, muhtemelen bir parça kazası geçirdiniz, profesyonel bir iş kazası avukatının bilgisine başvurmak muhtemelen en büyük merakınız olacaktır. Aynı şekilde, işçi haklarıyla ilgili durumlarda da bir iş mevzuatı avukatından tavsiye almak en iyisidir. Ev, arsa ve tarla gibi taşınmaz mallarınızla ilgili konularda profesyonel bir gayrimenkul avukatından yardım almalısınız. Örneğin, tapu iptali davası ve kiracı tahliyesi gibi konularda artık bu alanda bir sorununuz var.
Evliliğin iptali ve boşanma gibi konular gündeme geldiğinde, uzman bir boşanma avukatından yardım almak en iyisidir. Boşanmada mal paylaşımı, nafaka, velayetin değiştirilmesi gibi konular da bu alana dahildir. Mirastan feragat, miras paylaşımı, vasiyetname, mirastan mal kaçırma gibi konularda da profesyonel bir miras avukatından tavsiye almalısınız. Bu yöntemde profesyonel avukatlardan alacağınız yetkili danışmanlık hizmeti, geçireceğiniz süreçte size büyük fayda sağlayacaktır.
Davalar Uzun Sürüyor mu?
Bu soruyu sakinlerimizden çok duyuyoruz. Ne yazık ki bu soruya net bir yanıt vermek mümkün değil. Dava süresi, mahkemelerin iş yüküne, davanın türüne ve toplanacak delillere göre şekilleniyor.
Son dönemde hayata geçen uygulamaya göre; bir dava açtığınızda size bir hedef süre veriliyor. Burada davanın sonuçlanması için odaklanılan zaman belirtilir. Bu süreler geneldir ve asla kesin değildir. Duruşma süresi de yukarıda bahsedilen parametrelere bağlı olarak daha uzun veya daha kısa olabilir. Bunun yanı sıra, büyüleme ve büyüleme süreçleri de önemlidir. Bu aşamalar da dava söz konusu olduğunda kayda değer bir zaman alır. Bu bağlamda, istinaf mahkemesinin ne kadar sürdüğüne ilişkin yazımızı değerlendirebilirsiniz.
On-line Yetkili Danışmanlık Nedir?
Şu anda, uzmanlığın gelişmesiyle birlikte, konuşmak ve konuşmak çok basit hale geldi. Bunun yanı sıra, moda dünyasının getirdiği iş yükü ve çalışma temposu da ortadadır. Bunun yanı sıra, ülkenin çeşitli şehirlerindeki bireyler, kendi alanlarında uzmanlaşmış avukatlardan danışmanlık hizmeti almak istiyorlar. Tüm bunlar tek bir potada eritildiğinde, on-line yetkili danışmanlık hizmetinin gerekliliği ve varlığı kaçınılmaz hale geliyor.
On-line yetkili danışmanlık hizmeti ile kastedilen, yüz yüze verilen yetkili danışmanlık hizmetinin web üzerinden de verilebileceğine olan inançtır. Bu bağlamda, Skype, Zoom ve benzeri birçok işlev bu tür bir hizmete aracılık edebilir. Başlangıçta, yetkili konu için gerekli evraklar ve bilgiler avukata gönderilir. Randevu saatine kadar avukat zorunlu ön inceleme ve analizleri yapar. Randevu saatinde vatandaşa eksiksiz bir danışmanlık hizmeti sunulur. Bu yöntemle zaman kaybının önüne geçilmiş olur.
Dava Nereye Açılır?
Yetki sorununuzla ilgili dava açmak istiyorsunuz ancak nerede dava açacağınızı bilmiyor musunuz? Ceza Muhakemesi Kanunu ve CMK’nın her iki maddesinde de düzenlendiği üzere, adli davalar yetkili ve görevli mahkemelerde açılmalıdır. Aksi takdirde, karar, davanız daha hak ettiği aşamaya gelmeden davanızın usulden reddine karar verebilir. Yetkili mahkeme muhtemelen uyuşmazlığın konusuna göre karar verecektir. Yetkili mahkeme, uyuşmazlığın konusuna bağlı olarak çeşitli yerel mahkemeler de olabilir. Bir avukat tarafından temsil edilmeden kendi başınıza bir dava açmak istiyorsanız, bu konuda yetkili tavsiyeleri aramak muhtemelen yararlı olacaktır.
On-line Avukat Oturumu Nedir?
Yeterli zamanı olmayan, yolda vakit kaybetmek istemeyen ya da farklı şehirlerde yaşayanlar bu yöntemle kaliteli bir yetkili danışmanlık hizmetine kolayca ulaşabilirler. Burada, bir danışmanlık hizmetinin tüm zorunlu özelliklerinden bahsedilmektedir. Yetkili danışmanlık işyeri tarafından sağlanan bu hizmet ile nelerden bahsedilebileceğini aşağıdaki gibi özetleyeceğiz:
- Hizmet alan kişinin mağduriyetinin giderilmesi için dava açması gerekiyorsa; açılacak davada neler talep edilebilir, elde edilebilecek deliller yeterli ve mevzuata uygun mu vb. birçok soru cevaplanır.
- Hizmetten yararlanan kişi davayı kendisi açmışsa, davanın seyrinin analizi, sonrasında neler olabileceği ve nasıl hareket edileceği gibi birçok noktaya değinilmektedir.
- Başvuru sahibine dava açılmış ise; haklarının neler olduğu, nasıl cevap verileceği, kendini nasıl savunacağı gibi birçok konu değerlendirilir.
- Hizmet talep eden kişinin sözleşme, ihtarname, masraf emri, mahkeme kararı vb. evraklara bakması gerekiyorsa bu evraklar incelenir ve her türlü yetki sorusu cevaplandırılır.
Avukat Tutmak Zorunlu mu?
Sürekli sorulan sorulardan biri de dava açmak için avukat tutmanın gerekli olup olmadığıdır. Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde tek başınıza her türlü davayı açabileceğinizi ve muhtemelen dava açma ehliyetine sahip olduğunuzu belirtmek isteriz. Muhtemelen şöyle düşüneceksiniz: Madem kendim dava açabiliyorum, neden bir avukata daha fazla para ödeyeyim? Usul kurallarına uymadıkları, son başvuru tarihlerini kaçırdıkları veya taleplerini doğru bir şekilde ileri süremedikleri için talepleri reddedilen çok sayıda kişi var. Tam da bu nedenle, herhangi bir hak eksikliğinden uzak durmak için davanızı bir avukat aracılığıyla takip etmeniz en iyisidir.
Yetkili Danışmanlık Ücreti Ne Kadar?
Bu hizmetlerden biri için ödemenin ne kadar olacağı sorusu, muhtemelen ne kadar olacağından daha önemlidir. Çünkü serbest piyasa içerisinde maliyetler farklılık göstermektedir. Bu nedenle, Türkiye Barolar Birliği her yıl avukatlar için asgari bir ödeme tarifesi yayınlar ve bu ücretler için bir alt sınır belirler. Tüm avukatlar bu tarifeye tabidir. Başka bir deyişle, avukatlar çalışmaları için bu tarifede öngörülen ücretlerin altında bir bedel talep edemezler.
Bir kez daha belirtmek gerekir ki, yetkili danışmanlık hizmetleri için alınabilecek asgari ücret, TBB tarafından yıllık olarak yayımlanan ve her yıl güncellenen Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’nde belirtilmektedir. Buna göre 2021 yılı için geçerli olan ücretleri aşağıdaki şekilde güncelleyelim:
- Avukatın işyerinde sözlü oturum için ödeme ilk 1 saat için 540,00 TL’dir. Bu ödeme ilk 1 saatten sonraki her saat için 325,00 TL artacaktır.
- Avukatın ismen bulunduğu yerde avukattan sözlü tavsiye alma ücreti 1.125,00 TL’dir. Bu ödeme ilk 1 saati takip eden her saat için 555,00 TL artırılır.
- Bir avukattan yazılı tavsiye almak için yapılacak ödeme ilk saat için 1.125,00 TL’dir. Bu ödeme takip eden her saat için 525,00 TL artırılır.
- Avukat tarafından yazılacak her dilekçe; düzenlenecek her protesto, keşif, ihtarname için ödenecek ücret en fazla 825,00 TL’dir.
- Avukat tarafından hazırlanacak kira ve benzeri sözleşmeler için en az 1.080,00 TL ödeneceği belirlenmiştir. Bunun yanı sıra, tüzük, yönetmelik, miras sözleşmesi, vasiyetname, vakıf senedi ve benzerlerinin avukat tarafından düzenlenmesi gerekiyorsa asgari 3.280,00 TL ödenmesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra, şirket kuruluş sözleşmeleri, şirket değiştirme ve birleşme gibi ticari işlerle ilgili sözleşmelerin bir avukat tarafından hazırlanması için asgari ödeme 1.650,00 TL olarak belirlenmiştir.
Nasıl Dava Açabilirsiniz?
Bu uzmanlık gerektiren bir konudur. Farklı bir ifade ile her somut olayın kendi özelliklerine göre değerlendirilmesi ve buna göre bir yol izlenmesi gerekmektedir. Bu aşamada, sadece bir avukat aracılığıyla hareket etmenizi savunuyoruz. Ancak, davayı kendiniz açmak istiyorsanız, profesyonel bir avukattan yetkili tavsiyesi almanız sizin için en iyisi olacaktır. Dava açma yöntemini aşağıdaki gibi özetleyeceğiz:
Öncelikle, dava açmak için bir dilekçe hazırlamakta fayda var. Dilekçede yer alması gereken hususlar; davayı hangi mahkemede açacağınız, davaya konu olan olaylar ve adresleri, yetki uyuşmazlığına ilişkin açıklamalar ve talep edilen hususlardır. Bu hususları içeren dilekçe hazırlandıktan sonra harç ve masrafları ödeyerek mahkemeye gidebilir ve davanızı açabilirsiniz. Konuyla ilgili daha detaylı bilgi almak isterseniz dava nasıl açılır yazımıza göz atabilirsiniz.
Şirketler için Yetkili Danışmanlık Ücreti Nedir?
Gerçek kişiler gibi, yetkili karaktere sahip firmalar da avukatlardan yetkili danışmanlık hizmeti alabilirler. Firmaların ticari işlemleri sürekli olduğu için, bu firmalar genellikle önleyici düzenleme söz konusu olduğunda uzun vadeli bir hizmet almak isterler. Farklı bir ifadeyle, bu hizmeti saf bireylerde olduğu gibi tek bir seferde almazlar; tam tersine, bu hizmeti zaman içinde alırlar. Türk Ticaret Kanunu’nda öngörülen resmi gerekliliklerin katılığı düşünüldüğünde, devam eden girişim söz konusu olduğunda olması gereken de budur.
Yetkili danışmanlık firmalar için önemli bir sorundur. Şu anda avukatlara küçük miktarlarda ödeme yaparak koro oluşturan firmaların er ya da geç daha iyi parasal kayıplara uğraması kaçınılmazdır. Firmaların, iş ilişkisi kurulan kişilerle yapılacak sözleşmeler, temerrüde düşen kişilerin bilgilendirilmesi ve daha pek çok farklı nokta için avukatlara ihtiyaç duyduğu aşikârdır.
Peki firmalar bu hizmet için ne kadar ödeme yapmalı? Bu soruya şeffaf bir yanıt vermek mümkün değil. Tam da burada, taraflar arasında imzalanan yetkili danışmanlık anlaşması önemlidir. Bu sözleşme, tarafların yükümlülüklerini belirleyecektir. Ödeme sorununa muhtemelen bu noktada karar verilecektir. Olaylar, parça başı bir maliyet veya aylık bir maliyet üzerinde anlaşabilirler. Uygulamada, birincil ve geleneksel uygulama, aydan aya temelde belirli ve sabit bir ödeme yapmaktır. Peki, aylık yetkili danışmanlık ödemesi ne kadardır? Bu miktar, şirketin ölçeğine, yetkili işlemlerin derinliğine, alınacak hizmetin kapsamına vb. birçok noktaya bağlı olarak değişir. Ortalama bir ödeme bilgisi vermek gerekirse; hizmet ödemesi 30 günde 1.000 TL ile 100.000 TL arasında değişebilmektedir.
Bir Avukata Hukukçu Enerjisini Nasıl Verebilirsiniz?
Öncelikle, yetkili danışmanlık hizmeti almak için bir avukatın etkisini sorun etmek istemediğinizi belirtmek isteriz. Bununla birlikte, bir avukat aracılığıyla dava açmak istiyorsanız, o avukata avukatlık yetkisi vermenizde fayda var. Bu avukatlık yetkisi noter aracılığıyla verilebilir. Avukatlık ücretini yatırdıktan sonra, istediğiniz konularda seçtiğiniz avukatı avukatınız olarak atayabilirsiniz.
Ücretsiz yetkili tavsiyesi olabilir mi?
Avukatlık seansı ücretsiz olabilir mi? Yukarıda da belirtildiği üzere, avukatlar verdikleri danışmanlık hizmeti karşılığında TBB’nin avukatlık asgari ücret tarifesinde belirtilen miktarın altında bir ödeme talep edemezler. Başka bir deyişle, uzmanlık etiği söz konusu olduğunda ücretsiz danışmanlık sunmak mümkün değildir. Bir avukata avukatın nüfuzunu vererek dava açmak için bir avukatla iletişime geçtiğinizde, bu yöntemde sizden bir ödeme alınmayacaktır. Diğer durumlarda, bahsettiğimiz gibi, verilen hizmet için bir ödeme alınır.
Ücretsiz bir telefon tavsiye hattına sahip olmak genellikle kabul edilemez. Bununla birlikte, derinlemesine bir değerlendirme ile karşılaştırılabilir noktaların ve yetkili sorununuzla ilgili olarak en iyi nasıl hareket edileceğinin yetkili danışmanlık kapsamına girdiğini belirtmek isteriz. Bu nedenle, bu tür sorular için bir avukattan yetkili tavsiyesi aramak en iyisidir.
Dava Dilekçesi Nasıl Olmalıdır?
Dava dilekçesi de diğer tüm dilekçeler gibi belirli kurallara uygun olarak yazılmalıdır. Bu konuda detaylı bilgi için dilekçe örneği başlıklı yazımızı değerlendirebilirsiniz. Bir dava dilekçesinde bulunması gereken temel hususları aşağıdaki şekilde kaydedeceğiz:
- Davacı ve davalının adı, soyadı, T.C. kimlik numarası ve ikamet adresleri;
- Dava konusu, davanın açılma sebebi, yetkili mercii, eldeki deliller;
- Beyanınız, delil kayıtları, tanık kayıtları, dava konusu olayın özellikleri ve bunlarla ilgili her türlü evrak ve dayanaklar;
- Dava konusuna ve talebinize uygun emsal Yargıtay kararları.
İş Mevzuatı Hukukçu Oturumu nedir?
Yetkili sorunlarınızın çözümüne ilişkin olarak profesyonel avukatlardan danışmanlık hizmeti almanın en iyisi olduğunu kabul ettik. Titizlik ve derinlemesine bilgi gerektiren bu alan, birçok teknik detayın bilinmesini ve alana hakimiyeti gerektirmektedir. Hem işçi hem de işveren için bu alanda yetkili bir danışmanlık hizmeti almak, temel hak kayıplarını ve temel parasal kayıpları önleyecektir.
Örneğin, iş akdi feshedilen bir işçinin hakları söz konusu olduğunda tazminat hesaplaması için bu hizmetten yararlanılabilir. Ayrımcılık tazminatı, yardımdan yoksun kalma tazminatı vb. tazminat çeşitleri de bu alanda yer almaktadır. İşe iade davaları, hizmete adanmışlık davaları, iş kazası davaları vb. de bu alanda ikame edilebilecek birçok dava çeşidi arasındadır. İstifa eden işçinin hakları, fesih sözleşmesinin hazırlanması, iş kazası tazminatının hesaplanması gibi hususlar da bu alanda yetkili danışmanlık hizmeti alabileceğiniz pek çok konu arasında yer almaktadır. Gördüğünüz gibi, bu alandaki yetkili ihtilaflar sınırsızdır. Bu nedenle, bu düzeyde bir profesyonelden tavsiye almak en büyük merakınız olacaktır.
Yetkili danışmanlık, bu derin mevzuat denizinde insanların hak eksikliğini durdurmak söz konusu olduğunda hayati bir seviyededir.