İş kazaları için bildirim süresi, bildirimi alacak kuruma göre değişmektedir. Sigortalı bir kişinin hizmet akdi ile çalışırken yaralanması durumunda işveren sigorta şirketine bildirimde bulunmak zorundadır. Hangi durumların iş kazası sayılacağı 13 sayılı SSGSSK’da tanımlanmıştır. 5510. İş Kazası Avukatı yazısında bu durumlara ve kazalara ilişkin detaylı bilgiler yer almaktadır.
Sosyal Güvenlik Kurumları: Bildirim Süresi
Sosyal Güvenlik Kurumları bir iş kazasını bildirmek için en iyi yerdir. İş kazası geçiren işçinin yardım ve ödeneklerden yararlanabilmesi için kuruma bildirimde bulunması önemlidir. İdari para cezasına çarptırılmamak için, işverenler iş kazalarını bildirme süresi içinde kazayı kuruma bildirmelidir.
Kurum, kendisi dışında başka mercilere yapılan başvuruları dikkate almamaktadır. Ancak bazı davalarda Yargıtay, işverenin bildirim yükümlülüğünü yerine getirdiği gerekçesiyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na yapılan bildirimleri kabul etmiştir.
Sigortalı bir işçinin hizmet akdine tabi olarak çalışırken iş kazası geçirmesi halinde, işverenin 3 iş günü içinde Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirimde bulunması gerekmektedir. İş kazasının 3 iş günü içinde kuruma bildirilmesi gerekmektedir. Kaza yurt dışında meydana gelmiş ve işverenin işi ile ilgili ise 3 gün içinde kuruma bildirilmelidir.
Tarım ve orman işlerinde hizmet akdiyle çalışanların bildirim süresi, kazanın ertesi gününden başlamak üzere 3 iş günüdür. Şantiye şefleri farklı bir bildirim süresine tabidir. Şefler, denetledikleri şantiyede bir kaza meydana gelmesi halinde durumu derhal kuruma bildirmek zorundadır. İşverenler için geçerli olan 3 günlük bildirim süresi şantiye şefleri için geçerli değildir.
Kanunun 4/1 b maddesi kapsamındaki çalışanların bildirim süresi, kazadan kaynaklanan rahatsızlığın sona erdiği tarihten itibaren 3 iş günüdür. Rahatsızlığın bir aydan fazla sürmesi bekleniyorsa ve durum bildirime izin vermiyorsa, kurumun kaza tarihinden itibaren bir ay içinde bildirim alması gerekir.
Bir iş kazası hakkında şikayette bulunma süresi
İş kazaları için bildirim süresi, yürürlükteki sigorta türüne göre değişir. Bir işveren tarafından bir sözleşme çerçevesinde istihdam edilen sigortalı bir çalışanın iş kazası geçirmesi halinde, yetkili kolluk kuvvetlerine mümkün olan en kısa sürede bildirimde bulunulmalıdır. İş kazası süresi, belirtilen çerçevede meydana gelen iş kazalarının derhal kolluk kuvvetlerine bildirilmesi için tasarlanmıştır. Yasa koyucu yetkili olarak yerel polis karakolunu belirlemiş ve bildirimin bu karakola yapılmasını istemiştir. Bu düzenlemenin, kazaların işyerleri dışındaki yerlerde de meydana gelme ihtimali göz önünde bulundurularak yapıldığı söylenebilir. Polisin mi yoksa jandarmanın mı yetkili olduğu duruma göre değişmektedir. İşveren yetkilileri bilgilendirmekle yükümlüdür, ancak kolluk kuvvetleri kazadan haberdarsa ve kendiliğinden harekete geçerse bunu yapmak zorunda değildir.
Türk işçiler yurtdışında çalışırken bir kaza meydana gelirse, kazanın meydana geldiği ülkedeki uygun kolluk kuvvetine derhal bildirimde bulunmaları gerekir.
Bir işverene bağlı olarak çalışan ancak hizmet akdi ile bağlı olmayan bir kişinin işyerinde meydana gelen bir kaza durumunda polise bildirimde bulunmak için bir süre var mıdır? Esnaf, tüccar vb. Kendi nam ve hesabına çalışanların iş kazalarını polise bildirmeleri için herhangi bir zaman sınırı ya da zorunluluk yoktur. Kişi bu kategoriye giriyorsa ve iş kazası nedeniyle bir sağlık kurumuna başvurursa, kurumun belirli bir süre içinde polise bildirimde bulunması gerekir.
Özel İstihdam Bürosu ve İş Kazası Süresi
Sadece özel istihdam bürosu tarafından kurulan sözleşmelerde kazanın bildirilmesi gerekmektedir. Sigortalı işçinin özel istihdam bürosu aracılığıyla çalışmaya başladığı yerde iş kazası geçirmesi halinde büroya bilgi verilmesi gerekir. Bunun nedeni, özel istihdam bürolarının bu şekilde oluşturulan iş ilişkileri için işveren olarak hareket etmeleridir. Geçici çalışan, iş kazalarını derhal özel istihdam bürosuna bildirmelidir.
Uluslararası Seferler: İş Kazası Bildirim Süresi
Genelge, kazanın uluslararası seyahat eden bir araçta meydana gelmesi halinde bildirim süresinin ne zaman başlayacağını belirtiyor. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yayımlanan 2016/21 sayılı Genelge bu durumu düzenliyor. İş kazası bildirim süresi, aracın yurda döndüğü günü takip eden ilk iş sabahı başlar. İş kazası geçiren bir sigortalının kazaya neden olan taşıtla yurda dönememesi halinde bildirim süresi nasıl hesaplanır? Sigortalının sınırdan geçiş yaptığı tarih esas alınarak bildirim süresi hesaplanır.
Hastane Bildirim Süresi
Hastaneler ve diğer sağlık kuruluşları için bildirim süresi, olayın bildirildiği tarihten itibaren on iş günüdür. Kanun koyucu, diğer bildirim sürelerinden farklı olarak, hastane ve sağlık kuruluşlarının Sosyal Güvenlik Kurumuna on iş günü içinde bildirimde bulunmasını şart koşmuştur. Hafta sonları “iş günü” olarak sayılmadığı için hesaplamaya dahil edilmiştir. Hastanenin kazayı bildirmesi halinde işverenin yine de kuruma bilgi vermesi gerekmektedir.