Bir iş kazası, işveren için belirli yükümlülüklere yol açabilir. İşveren tarafından kazadan sonraki üç gün içinde iş kazasına ilişkin bir rapor hazırlanması gerekmektedir. İş kazası raporları, 5510 sayılı Kanun’un iş kazalarını işyerinde meydana gelen kazalar olarak tanımlaması durumunda işverenler tarafından istenmektedir. Tüm meslek hastalıkları ve kazaların işveren tarafından kayıt altına alınması 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu gereğidir. Bir iş kazasının raporu, işveren tarafından gelecekteki davalarda kanıt olarak kullanılabilir. Rapor, kazanın nedenini belirlemek ve benzer kazaları önlemek için kullanılır. İş Kazası Avukatı iş kazaları hakkında detaylı bilgiler içermektedir.
İş Kazası Tutanağı Nasıl Tutulur?
İş kazası tutanakları dikkatli, doğru ve zamanında kayıt altına alınmalıdır. Tutanakta kazanın oluş şekli ayrıntılı olarak anlatılmalıdır. Olaya tanık olan çalışanlar da tanık olarak listelenmelidir. İş kazasına karışan kişi hakkında ayrıntılı bilgi verilmesi önemlidir. Çalışanın çalıştığı şirketin adı, pozisyonu ve işe başladığı tarihin yazılması esastır.
İşyeri hekiminin kazaya karışan işçiyi tedavi etmek için olay yerinde tıbbi müdahalede bulunup bulunmadığı kaydedilmelidir. Tıbbi müdahale işyeri hekimi dışında başka biri tarafından yapılmışsa, bu kişinin adı ve soyadı da raporda yer almalıdır. Kaza sonucunda işçinin herhangi bir yaralanma geçirip geçirmediğinin raporda belirtilmesi önemlidir. Kazada kullanılan alet ve ekipmanların belirtilmesi önemlidir, bu da olayı daha iyi anlamanıza yardımcı olacaktır. Raporun ekinde kazanın meydana geldiği yerle ilgili mevcut planlar, krokiler veya fotoğraflar yer almalıdır. Kazanın kesin koşullarını belirleyerek ve bunları rapora kaydederek, gelecekteki anlaşmazlıkları önleyebilirsiniz.