Başkalarıyla iletişim kurarken ve kendinizi tanıtırken, insanlar önce adlarını ve soyadlarını söylerler. Herkes adını söyleyebilmek ve kimliğinin bir parçası olarak gururla taşımak ister. Ebeveynler, üzerinde fazla düşünmeden veya ne yaptıklarını bilmeden isim seçebilirler. Bu durum olumsuz geri bildirimlere ve birçok bireyin hayatının zorlaşmasına yol açabilir. Sahne dünyasında birçok sanatçı gerçek isimleriyle tanınmamak için isimlerini veya soyadlarını değiştirmiştir. İsimlerin insanlar üzerinde büyük bir etkisi vardır. Ancak isim değiştirme gerekçesi haklı ise yapılabilir.
İsim Değişikliği Davası Gerekçeleri
Yargıtay kararları, açıkça belirtilmediği için, haklı bir nedenin hukuki gerekçesini çıkarmak için kullanılabilir. Bazı örnekler
- Birinin ismi saçma olduğunda komik oluyor
- Kötü olaylar veya suçlularla ilişkilendirilen isimler
- Toplumun ahlaki standartlarını ihlal eden isimler
- Kimlik kartındaki isim sizi tanımlamak için kullanılabilecek tek isim değildir.
- Telaffuz edilmesi zordur.
İsim değişikliği davası açmak için tek neden bunlardır. Yargıtay Kararları haklı sebep kavramını açıklamak için bu örnekleri kullanmaktadır. Uygulamada, bir kişi ismini beğenmediği için keyfi olarak da değiştirebilir. Mevcut bir isme ikinci bir isim eklenebilir. Birden fazla isim kullanıyorsanız bir isim için de dava açabilirsiniz.
Soyadı Değişikliği Davası
Soyadını değiştirmek isteyen bir kişinin de iyi bir nedene ihtiyacı vardır. Mahkeme, soyadını değiştirmek isteyen kişilerin geçerli bir nedeni yoksa taleplerini reddedecektir. Haklı gerekçelere bazı örnekler şunlardır:
- Din değişikliği
- Kariyerinize zarar verebilecek bir isme sahip olmak iyi bir fikir değildir. Örnek olarak, bir avukatın soyadı “Güvenilmez “dir.
- Alay edilmek, olumsuz çağrışımlara sahip olmak
- Ulusal kültür, gelenek ve göreneklerle bağdaşmayan
- Davacının babasıyla kişisel bir bağının veya maneviyat duygusunun olmaması.
Haklı sebepler sınırlı değildir. Bu gibi durumlarda mahkeme, soyadı değişikliği için geçerli bir neden olduğunu kabul edebilir.
Soyadımı değiştirmem mümkün mü?
Nüfus Hizmetleri Kanunu’nun 11. maddesi 24/12/2022 tarihine kadar ancak belirli sebeplerle ad ve soyadı değişikliğine izin vermektedir.
- Yazım ve matbaa hataları
- İsim veya soyadının genel ahlaka aykırı olması
- Seçtiğiniz isim veya soyadı çok saçma
- Bir makam veya rütbenin soyadı aynı zamanda bir kabilenin, yabancı ırkın, ulusun ve aşiretin de adıdır.
Bu durumlardan herhangi biri söz konusuysa, bulunduğunuz yerdeki Nüfus Müdürlüğünden isim düzeltme talebinde bulunabilirsiniz. Bu durumlar dışında kendi isminizi değiştirmeniz mümkün değildir. Mahkeme kararı olmadan yeni kimliklere isim eklenmesi mümkün değildir.
E-devlet üzerinden isim değişikliği yapabilir miyim?
Boşandıysanız veya evliyseniz adınızı değiştirebilirsiniz.
- Eski adını ve soyadı olarak kocasının adını kullanabilir.
- Eski soyadını ve sadece eşinin soyadını kullanabilir.
- Boşandığı eşinin soyadını kullanmasına izin veriliyorsa, eski soyadını ve eşinin soyadını birlikte kullanabilir.
- Eş sadece evlenmeden önceki soyadını kullanabilir.
Bir çocuğun adını değiştirmek mümkün müdür?
Velayeti elinde bulunduran ebeveyn dava açarak çocuğunun ismini değiştirebilir. Evlilik süresince çocuğun velayeti her iki ebeveyne de aittir. Bu durumda ebeveynlerden birinin tek başına dava açması mümkün değildir. Boşanma sonrasında velayete sahip olan anne ya da baba çocuğun ismini değiştirmek için dava açabilir. Belirli koşullar yerine getirildiği takdirde bebeklerin bile isimleri değiştirilebilir. Yazımızda babalık veya boşanma davaları hakkında bilgi verilecektir.
İsim değişikliği mahkemesi davada yetkili ve görevli mahkemedir.
Davacının ikamet ettiği yerdeki Asliye Hukuk Mahkemesi’nde isim değişikliği talebinde bulunabilirsiniz. Mahkeme ismin değiştirilmesi gerektiğine karar verirse nüfus cüzdanında da değişiklik yapılabilir.
İsim değişikliği davasında süre sınırı var mıdır?
İsim değişikliği davası açmak için herhangi bir süre sınırlaması yoktur. Dava açan kişi için herhangi bir zaman aşımı veya hak düşürücü süre uygulanmaz.
İsim değişikliği davası ile nüfus kayıt düzeltme davası arasındaki fark nedir?
Nüfus kayıt davasında davacı, nüfustaki yanlış bilgilerin düzeltilmesini ister. İsim değişikliği ve soyadı davaları farklıdır. Sadece isim ve soyisim talep edilir.
Ad ve soyadı değişikliği ne kadara mal olur?
2020’de açılan bir isim değişikliği davasında, davanın başlaması için toplam 366,60 Tl ödenir. Buna harç ve masraflar dahildir. Dava ilan aşamasına geldiğinde ortalama 100 TL ödenecektir. Dolayısıyla isim değiştirmenin 466,60 Türk Lirasına mal olduğunu söyleyebiliriz. İsim değişikliği davaları için avukatlık ücretleri genellikle 3000 ila 5000 Türk Lirası arasında değişmektedir. Elektronik tahsilat sistemini kullanan avukatlar vekalet ücreti ve dava masraflarını dokuz taksite bölebilmektedir.
İsim değişikliği davası ne kadar sürede sonuçlanır?
Adalet Bakanlığı isim değişikliği davası için 255 günlük bir hedef belirlemiştir. Düzgün takip edildiği takdirde dava çok daha kısa sürede sonuçlanabilmektedir.
Avukatım olmadan isim değişikliği davası açabilir miyim?
Herhangi bir hukuk davasının bir avukat tarafından yürütülmesi zorunlu değildir. Bu tercih genellikle olumlu sonuç vermez. Birçok dava usul hataları nedeniyle kaybedilmektedir. Davanızın etkin bir şekilde yürütüleceğinden emin olmak için bir isim değişikliği avukatından hukuki yardım almanızı tavsiye ederiz.