İstinaf Mahkemesi ve Temyiz Mahkemesi davalarının ne kadar sürede sonuçlanacağı bir dizi farklı faktöre bağlıdır. Bu kriterler şunlardır
- Mahkemenin iş yükü
- Yargıçlar yargılama hızını vurguluyor
- Kalem personeli işlerinde gayretli ve disiplinli olmalıdır.
- Bir uzman tarafından hızlı ve hukuki bir rapor hazırlanması
- Posta görevlileri sizi derhal ve doğru bir şekilde bilgilendirmelidir.
- Kurumlardan gelen soruları yanıtlama
- Duruşma tanıkların huzurunda yapılmalıdır
- Duruşmaları, ara kararları ve diğer işlemleri iyi takip eden avukatlar.
- Müvekkil, hizmetler için ödeme yapmalı ve gerekli tüm bilgileri zamanında sağlamalıdır.
Bu kriterlere ve diğerlerine dayanarak bir davanın süresini tahmin etmek mümkün değildir. Bazı kriterler süreci hızlandırabilirken, diğerlerinin davayı gereksiz yere uzatması mümkündür. Adalet Bakanlığı 2019 yılına ilişkin son istatistikleri açıkladı. Ayrıca davaların ortalama süresini de belirlediler. Mahkemelerin iş yükünün her yıl arttığı göz önünde bulundurulduğunda, 2020 yılında açılan davaların ne kadar süreceğini tahmin etmek için bu bilgileri kullanacağız.
Temyize Başvurmak Nedir?
Temyiz, mahkemenin söz konusu kararının usul ya da esas bakımından hukuka uygun olmaması halinde başvurulan bir hukuki yoldur. Temyiz, mahkeme kararının yasallığını yeniden inceleyecek ve uyuşmazlık hakkında yeni bir karar verecektir.
İstinaf Mahkemesi nedir?
Bir bölge adliye mahkemesi olan İstinaf Mahkemesi, her iki taraftan birinin talebi üzerine ilk derece mahkemelerinin kararlarını inceler. Mahkemelerin kurulmasından önce, yerel mahkeme kararları temyiz edilebiliyordu. İstinaf mahkemelerinin 20.07.2016 tarihinde faaliyete geçmesinden bu yana, öncelikle Bölge Adliye Mahkemelerine başvurulması zorunlu hale gelmiştir. Yargıtay’ın iş yükünü azaltmayı amaçlayan bu uygulama ne yazık ki çoğu davanın daha uzun sürmesine yol açmıştır.
Temyiz süresi ne kadardır?
Hukuk davalarında, kararı temyiz etmek için iki hafta süreniz vardır. Cezai temyiz süresi: duruşmada hazır bulunan taraflar için kararın açıklandığı tarihten itibaren 7 gündür. Temyiz süresi, karar taraflar hazır bulunmadan verildiğinde başlar.İdari yargıda temyiz süresi kararın tebliğinden itibaren30 takvim günüdür. Temyiz süresi 30 gündür.
İstinaf Mahkemesi ne kadar sürelidir?
Temyiz başvurularının çoğu bölge adliye mahkemelerine yapılmaktadır. 2019 yılında bölge adliye mahkemelerinin temyizde geçirdiği ortalama süre açıklanmamıştır. 2019’da karara bağlanan dava sayısı 770.000’dir. Bir önceki yıldan devreden ve bölge adliye mahkemelerine gelen sayı ise 1,5 milyon olarak belirlenmiştir. Tahminlere göre İstinaf Mahkemesindeki dosya sayısı yaklaşık 1 milyondur. Dolayısıyla 2020 yılında yapılan bir istinaf başvurusunun ortalama 3 yılda karara bağlanacağını söyleyebiliriz.
İstinaf Mahkemesi’nde karar bozma oranı nedir?
Adalet Bakanlığı 2019 yılı istatistiklerinde İstinaf Mahkemesi’nin karar oranlarına yer vermemiştir. Yargıtay Ceza Dairelerinin karar bozma oranları %32 olarak açıklandı. Ancak hukuk daireleri %21,9’luk bir oran açıkladı. Bu oranın biraz daha yüksek olduğunu söyleyebiliriz.
“Dosya Açık” durumu ne anlama geliyor?
Dosya durumunun açık olması dosyanızın incelenmediğini ve henüz bir karar verilmediğini gösterir. Uyap’ta dosya durumu, mahkeme dosyanız hakkında bir karar verdiğinde karar olarak değişir. Mahkeme, temyiz olsun ya da olmasın bir karar vermişse dosya durumu kapalı olarak değişir. Temyiz durumunda dosya durumu Temyizde olarak görüntülenir.
Ön inceleme için randevu beklemek ne anlama geliyor?
Dosyanız sıraya alınır ve İstinaf Mahkemesi tarafından inceleneceği günü bekler. Uyap’ta dosyanız ön incelemeye atanmayı bekliyor olarak işaretlenir. Dosyasını soran kişilerin büyük çoğunluğu dosyanın şu anda ön inceleme aşamasında olduğunu görecektir. İstinaf Mahkemesi’nde ön inceleme ne kadar sürer sorusunu sorun. Dosyanızın ön inceleme aşamasında olması, incelenmek için sırasını beklediği veya ön inceleme için bir tarihin yakın olduğu anlamına gelir.
Nihai kararın verilmesi ne kadar sürer?
Duruşmadan sonraki bir ay içinde gerekçeli bir karar verilmesi gerekmektedir. Gerekçeli karar yazıldıktan sonra taraflara tebliğ edilir. İtiraz süresi içerisinde temyiz kanun yolu kullanılmazsa dosya ortalama 2 ay içerisinde kapatılır.
Temyizde Faiz İşler mi?
Alacağınıza dava açıldıktan sonra dava sonuna kadar faiz işletilir. Dolayısıyla temyizde de faiz işlemeye devam edecektir.
Temyiz Nedir?
İstinaf, bölge adliye mahkemesi hakiminin verdiği kararın hukuka uygun olmaması halinde başvurulan kanun yoludur. Bir temyiz başvurusu yapıldığında, temyiz başvurusu bölge adliye mahkemesinden Yargıtay’a gönderilir.
Yargıtay dosya incelemesi ne kadar sürer?
Bölge adliye mahkemeleri tarafından verilen bazı kararlara karşı temyiz yoluna başvurabilirsiniz. Öncelikle ceza dosyaları Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilir. Dosya sıraya alınır ve arşivde beklemeye alınır. Sorgulama yaptığınızda dosyanızın inceleme aşamasında olduğunu göreceksiniz. Dosyaların Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına ulaşma süresi ortalama 730’dur. Bu aşama tamamlandıktan sonra dosya ceza dairesine gönderilecektir. Bir ceza davasının Yargıtay ceza dairelerinde görülme süresi ortalama 348’dir. Diğer bir deyişle, 2020 yılında yapılan bir ceza temyiz başvurusu ortalama üç yıl içinde karara bağlanacaktır. Hukuk davalarında ise başsavcılık süreci bulunmamaktadır. Yargıtay hukuk dairelerinin ortalama çalışma süresi 341 iş günüdür. Hukuk temyizlerinin ortalama iki yıl sürdüğünü söyleyebiliriz.
Soruşturma ne kadar sürer?
Soruşturma aşaması, bir suç hakkında soruşturma başlatılması ile iddianamenin düzenlenmesi arasında geçen süreyi kapsar. Soruşturmalar ortalama 416 iş günü sürmektedir. Bu süre faillerin bilindiği suçlar için 157’ye düşmektedir. Başka bir deyişle, 2020 yılında başlayan ve belirli bir şüpheliyi içeren bir soruşturmanın ortalama 6 ay sürmesi muhtemeldir.
Bir asliye ceza mahkemesi ne kadar sürer?
Bir asliye ceza mahkemesinin ortalama süresi yaklaşık 289 gündür. Bugün açılan bir ceza davasının 2020 yılında karara bağlanması ortalama 1 yıl sürecektir. Ceza davalarında soruşturma iki yıl sürebilmektedir.
Ağır ceza mahkemesine ulaşmak ne kadar sürer?
Ağır ceza mahkemeleri için ortalama süre yaklaşık 260 gündür. 2020 yılında bir ceza davası yaklaşık bir yıl sürecektir.
Bir iş mahkemesi temyizi ne kadar sürebilir?
İş mahkemeleri kıdem tazminatı ve diğer işçilik alacakları, işe iade, iş kazası tazminatı gibi davalara bakar. İş mahkemesi uyuşmazlıkların çözüldüğü yerdir. İş mahkemesi genellikle 3 ila 5 duruşmada sonuçlanır. Ortalama bir iş mahkemesi 555 gün sürmektedir. 2020’de açılan bir iş davası ortalama 2 yıl sürecektir. İş mahkemeleri için ortalama temyiz süresi üç yıldır. İş mahkemesine yapılan itirazın sonuçlanması iki yıl sürecektir. Tazminat hesaplama sayfamız, mevcut işinizden ayrılmanız durumunda ve ayrıldığınızda alabileceğiniz kıdem veya ihbar tazminatını hesaplayacaktır.
Boşanma davası ne kadar sürer?
Boşanmanın çekişmeli olup olmaması ne kadar süreceğini belirleyecektir. Anlaşmalı boşanmalar genellikle tek bir duruşmada sonuçlandırılır. Ortalama bir duruşma 3 ay sonra yapılır. Bu da anlaşmalı boşanmanın tebligat işlemleri hariç yaklaşık 5 ayda tamamlanacağı anlamına gelmektedir. Aile mahkemelerindeki davaların ortalama süresi yaklaşık 187 iş günüdür. Anlaşmalı boşanma davaları bu zaman dilimi içerisinde sadece birkaç gün sürebilmektedir. Bu da 2020 yılında açılan boşanma davalarının ortalama iki yıl süreceği anlamına gelmektedir.
Bir davayı almak ne kadar sürer?
Alacak davaları, alacağın türüne göre farklı mahkemelerde açılabilmektedir. İlk derece ticaret mahkemesinde açılan bir dava için ortalama dava süresi 547’dir. Ticaret mahkemesinde açılan bir alacak davası ortalama 2 yıl sürmektedir.
Ortaklığın feshi davası ne kadar sürebilir?
Ortaklığın feshi davası (izale i şuyu davası) sulh hukuk mahkemelerinde görülür. Sulh hukuk mahkemelerinde görülen davalar ortalama 112 gün sürmektedir. Sulh hukuk mahkemelerinde görülen bir davanın ortalama süresi 112 gündür.
Bir tapunun iptali ne kadar sürer?
Asliye hukuk mahkemelerinde tapu iptali ile ilgili çok sayıda dava görülüyor. Asliye hukuk mahkemelerindeki davaların ortalama süresi yaklaşık 425 gündür. Bu da 2020 yılında açılan bir tapu iptal davasının ortalama 2 yıl sürebileceği anlamına geliyor.
Bir tasarrufun iptali davası ne kadar sürer?
Asliye hukuk mahkemeleri sıklıkla tasarrufun iptali davaları ile karşı karşıya kalmaktadır. Bir hukuk mahkemesi davasının ortalama süresi 425 gündür. Bu da bir tasarrufun iptalinin 2 yıla kadar sürebileceği anlamına gelmektedir.
Bir tazminat davası ne kadar sürer?
Zarara neyin sebep olduğuna bağlı olarak farklı mahkemeler tazminat davalarına bakabilir. İlk derece hukuk mahkemesi için ortalama sürenin iki yıl olduğunu tahmin edebiliriz.
Anayasa mahkemesi davalarının görülmesi ne kadar sürer?
2018 yılında Anayasa Mahkemesi’ne bir önceki yıldan devreden dosyalar da geldi. 2018 yılında gelen 74.680 dosyadan 35.395’i karara bağlanmıştır. Bu da Anayasa Mahkemesi’nin 2020 yılında açılan davaları ortalama iki yıl içinde karara bağlayacağı anlamına geliyor.
Bir idare mahkemesinden karar almak ne kadar sürer?
İdari davaların ortalama süresi yaklaşık 201 iş günüdür. Bu durumda 2020 yılında açılan bir idari davanın ortalama bir yıl içinde sonuçlanacağını tahmin edebiliriz.
Bölge İdare Mahkemesi kaç günde karar veriyor?
2019 yılında bölge idare mahkemelerinin ortalama karar verme süresi 86 iş günüdür. Bölge idare mahkemelerinin 2016 yılından bu yana faaliyette olduğunu ve iş yüklerinin her yıl katlanarak arttığını unutmamak gerekir. Bu, 2020 yılında bir idari dosyanın bölge mahkemesi tarafından ortalama 6 ay içinde görüleceği anlamına gelmektedir.
Bir davanın görülmesi ne kadar sürer?
Mahkeme oturumlarının uzunluğu, o gün için atanan davaların sayısına ve türüne bağlı olarak değişmektedir. Hukuk sistemimiz yazılı tutanaklara dayandığı için duruşmalar genellikle kısadır. Ortalama olarak duruşmalar 15 dakika sürmektedir. Yoğun günlerde duruşma saatinden 3 saat sonrasına kadar mahkeme salonuna alınmak mümkündür. Duruşmanız için en az 3 saat ayırmanız tavsiye edilir.
Avukata Sor sayfamızı kullanarak bize duruşma ve temyiz süreleri hakkında soru sorabilirsiniz.