Türk Ceza Kanunu’nda mala zarar verme, başkasına ait bir malı tahrip etme, yok etme, kullanılamaz hale getirme veya kirletmeyi kapsamaktadır. Mala zarar verme suçu, başkasına ait bir hayvanı öldürmeyi, malını kullanılamaz hale getirmeyi veya değerini azaltacak şekilde davranmayı da içerebilir.
Mala Zarar Verme Suçlarının Koşulları
Mala zarar verme suçları, mülkiyet üzerindeki yasal hakkı korur. Taşınır ya da taşınmaz her türlü mülk, bir suçun konusu olabilir. Bu, mağdurun telefonunu, arabasını veya tarlasını içerebilir. Bu suç, mağdurun tarla ürünü, telefon kulaklığı veya arabası gibi yan ürünlere verilen zararı da içerir.
Mala zarar verme suçunu işlemek için, eylemin kasıtlı olarak yapılması gerekir. İhmal nedeniyle başka bir kişinin malına zarar verilmişse mala zarar vermek suç değildir. Fiilin bilerek ve isteyerek işlenmiş olması gerekir. Zarar verilen şey bir başkasının malı veya bir hayvan olmalıdır. Bir kişinin kendisine ait bir mülke zarar vermesi suç olarak kabul edilmez.
Suç, seçimlik hareketler kullanılarak işlenmiştir. Bu, birden fazla seçeneğin görüntülendiği anlamına gelir. Bu eylemlerden biri bile yapılsa suç oluşur.
Mala Zarar Verme Suçu Nasıl İşlenir?
Kanunda mala zarar verme suçunun işlenme şekilleri sıralanmıştır. Bu tanıma göre mala zarar verme suçu aşağıdaki şekillerde işlenebilir:
- Tahribat
- Yok etmek
- Yok etmek
- Bozmak
- Kullanılabilir değil
- Kirlilik
- Evcil bir hayvana zarar verme veya öldürme eylemi
Basit maddi hasar için ceza
Mağdurun şikayeti üzerine, mala zarar verme suçunun kolay bir şekilde işlenmesi halinde, fail 4 aydan 3 yıla kadar hapis cezasına veya para cezasına çarptırılır. Hırsızlık suçu işlendiğinde de fail cezalandırılır.
Mala Zarar Verme: Şartları ve Cezası
- Kamu kurum ve kuruluşlarının sahip olduğu, kamu hizmetine tahsis edilmiş veya kamuya ayrılmış her türlü mülk.
- Doğal afetler için ayrılmış mülkler
- Devlet ormanı tanımı, dikilmiş olsalar bile hiçbir ağaç veya asma için geçerli değildir.
- Grev veya lokavt sırasında kullanılmak üzere işçilere veya işverenlere veya bunların sendikalarına veya Konfederasyonlarına ait olan veya bunlara tahsis edilen her türlü ekipman ve mal
- Kamu sektörü, siyasi partilerin, meslek kuruluşlarının ve kamu kurumu niteliğindeki üst kuruluşların tesis ve mallarına sahip olabilir veya bunları kullanabilir.
- Bir kamu görevlisi görevini kaybetmiş olsa bile, resmi görevlinin malına zarar vermekle suçlanabilir.
Bu durumda 4 yıla kadar hapis cezası uygulanabilir.
Mala Zarar Verme Suçunda Müessir Fiil Unsurları
Bir mülke zarar verme suçu, patlayıcı veya yanıcı maddeler yakarak veya kullanarak ya da kendinizi daha ciddi sonuçlara maruz bırakarak işlenmişse ceza bir kat artırılır. Suçun kamu hizmetlerinin, iletişimin veya ulaşımın aksamasına neden olması halinde ceza artırılır.
Suç Olarak Mala Zarar Verme ile Hırsızlık
Her iki suçun konusu aynıdır ve her ikisi de aynı hukuki değere sahiptir. Her iki suç da aynı mülk üzerinde işlenmişse, fail hırsızlıkla suçlanır. Suçun faili sadece aynı mülke karşı işlenmesi halinde yargılanacaktır.
Mala zarar verme durumunda, cezalarda indirim ve kişisel cezasızlık söz konusudur.
Bazı durumlarda, mala zarar verme suçunun cezası yarıya indirilmektedir. Bazı durumlarda, mala zarar verme suçunun cezası azaltılabilir.
Suçun eşe, üstsoy veya altsoya, evlat edinilen çocuğa veya evlat edinene karşı işlenmesi ya da suçun akrabaya karşı işlenmesi halinde fail cezalandırılmayacaktır.
Uzlaşma ve Etkin Pişmanlık. Mala Zarar Verme Suçunda Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması, Para Cezası.
Uzlaşma, temel mala zarar verme suçunu çözmenin tek yoludur. Bu nedenle uzlaşma birinci önceliktir. Suçlu kovuşturma başlamadan önce pişmanlık gösterir ve mağdurun zararlarını tazmin ederse, ceza üçte ikisine kadar indirilebilir.
Suçlunun iki yıldan daha az ceza alması halinde hükmün açıklanmasının geri bırakılması düşünülebilir. Suç sınırları içinde adli para cezası verilebilir. Bu durumda ayrıca hapis cezası verilmez.
Mala Zarar Verme Suçları: Nasıl Şikayetçi Olunur & Zamanaşımı
Şikayet şartı, mala zarar verme suçunun en temel şeklinin kovuşturulması için bir gerekliliktir. Hem fail hem de mağdur, hasarın tespit edildiği tarihten itibaren altı (altı ay) içinde resmi bir şikayette bulunma hakkına sahiptir. Mala zarar verme suçu 8 (sekiz) yıllık bir zamanaşımı süresine sahiptir.
Mala Zarar Verme Suçuna İlişkin Yargıtay Kararları
“ TCK Madde 7/2 uyarınca: “Suçun işlendiği zaman yürürlükte bulunan kanun ile sonradan yürürlüğe giren kanunların hükümleri farklı ise, failin lehine olan kanun uygulanır ve infaz olunur.” Aynı Kanun’un 253. maddesinin 35. maddesi ile değiştirilen CMK’nın 254. maddesine göre. Sayılı Kanunun 35. maddesinde belirtilen esas ve usullere göre sanığın farklı katılan X’e karşı işlediği mala zarar verme suçundan dolayı uzlaştırma işlemleri tamamlandıktan sonra sonucuna göre sanığın hukuki durumunun yeniden belirlenmesi gerektiği gerekçesiyle lehine olan kanunun bozulması istemine dayanan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının tebliğnamesi Dosya içeriği yerinde görüldüğünden Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının kanun yararına bozma istemine dayanan ihbarnamesinin kabulüne karar verilmiştir. 5271. “Yargıtay 13. Ceza Dairesi (2020/10563 E. – 2020/11582 k.)
Mala zarar verme suçu çok yaygındır. Dava açıldığında herhangi bir hak kaybına uğramamanız için bu alanda deneyimli bir avukata danışmanız önemlidir.