Meslek hastalıklarında, çalışma veya aynı mesleği icra etmenin bir sonucu olarak vücutta hastalıklar gelişir. Tanım gereği, bir iş kazası farklı ve tek bir olayın sonucudur. Ancak, meslek hastalığı birkaç yıllık bir süre içinde ortaya çıkar. Hastalık, hasarın boyutuna bağlı olarak fiziksel veya zihinsel olabilir. Çalışanın hastalığı geçici veya kalıcı olabilir. Sigortalı, bunun sonucunda yaşadığı duygusal sıkıntı ve iş gücü kaybı için tazminat alır.
Meslek hastalığının belirtileri nelerdir?
Bu teminat tüm hastalıkları kapsamamaktadır. Hastalığın meslekhastalığı olarak sınıflandırılması gerekir, sınıflandırılmıyorsa aşağıdaki koşullara uymanız gerekir.
- Meslek hastalığı olan bir kişi “işçi “dir. İş Kanunu işçiyi tanımlamaktadır. SGK’dan yardım alabilmek için meslek hastalığına yakalanan bir kişinin sigortalı olması gerekir. Meslek hastalığının kişinin sigortalı olduğu anda tespit edilmiş olması gerekmez.
- Hastalığın iş yerinde bulaşmış olması gerekmektedir. İşten ayrıldıktan sonra da meslek hastalığına yakalanmak mümkündür. Bu bir sorun teşkil etmez. Hastalığın çalışmadan önce veya sonra ortaya çıkmaması gerekir.
- Bir meslek hastalığının gelişimi, istihdam sırasında meydana gelen yaralanmaların bir sonucu olarak kademeli olarak gerçekleşir. Ani bir olay değildir. İş kazaları ani gelişen durumlardan kaynaklanabilir.
- Sosyal Sigorta Sağlık İşlemleri Yönetmeliği meslek hastalıklarını listeler. Yakalanılan hastalık listede yer almalıdır. Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kurulu, yukarıda listelenmeyen bir hastalığın hastalık olarak nitelendirilip nitelendirilmeyeceğini belirler. Bu bir hastalıktır.
Meslek hastalıkları nelerdir?
Aşağıdaki meslek hastalıkları Sosyal Sigorta Sağlık İşlemleri Tüzüğü’nde listelenmiştir
- Kafa Hastalıkları (kafa kemikleri, nöroloji ve beyin cerrahisi hastalıkları, psikiyatri hastalıkları ve bozuklukları)
- Göz, kulak ve boyun sorunları
- Göğüs Hastalıkları
- Omuz, kol, bilekler, parmaklar ve ellerin tümü arızalardan etkilenebilir
- Omurga sorunları
- Karın hastalıkları ve fonksiyon bozuklukları
- Pelvis ve alt ekstremite disfonksiyonları
- Vasküler sistemi, endokrin dokuyu, metabolik dokuları ve kolajen dokuyu etkileyen hastalıklar arasında romatoid, hematolojik ve metabolik hastalıklar yer almaktadır.
- Cilt bozulmaları, yanıklar
İlgili yönetmelik her bir hastalığı alfabetik olarak sıralamaktadır.
Meslek hastalığı nasıl tespit edilebilir?
Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilen devlet ve meslek hastanelerinde, hastalığa yakalanan işçi için sağlık kuruluşu raporu düzenlenecektir. SGK bu raporu ve rapora dayanak teşkil eden tıbbi belgeleri inceleyecektir. Yapılan incelemede hastanın maluliyet ve hastalık oranı ortaya çıkacaktır. İşyeri hastalığı tespit edilir. Bu tespit, SGK’nın hastalığa yakalanan kişiye bir gelir sağlayıp sağlamadığının yanı sıra miktarının ve tazminat davasına istinaden ne kadar tazminat ödeneceğinin belirlenmesi açısından çok önemlidir. SGK Sağlık Kurulu’nun verdiği kararlara itiraz edilebilir. SGK Yüksek Sağlık Kurulu tarafından verilen karar SGK için nihai etkiye sahiptir. İtiraz olması halinde Adli Tıp Kurumu vakayı inceleyecektir.
Eğer işçinin hastalığı meslek hastalığı olarak tanımlanmamışsa o zaman tespit davası açılması gerekir.
Meslek Hastalığı Tazminat Davası
SonuçolarakMeslek hastalığıMadditazminat davasında, sigortacının tedavi masrafları ve kazançları aranır. Ayrıca çalışma gücü kaybı nedeniyle ileride ekonomik menfaatler azalacaktır. Bu durumda ödenecek tazminat tutarı SGK tarafından karşılanmayan tutardır. Bu tutarın hesaplanmasında üç faktör dikkate alınır: işçinin son geliri, işçi ve işveren arasındaki kusur oranı ve engellilik derecesi.
Çalışanlar, hastalık nedeniyle çektikleri ruhsal acı, ıstırap ve ağrıyı telafi etmek için işverenlerinden manevi tazminat talep etme hakkına sahip olabilirler. Manevi tazminat sadece hastalığa yakalanan sigortalıya değil, aynı zamanda bu hastalıktan manevi olarak zarar gören aile üyelerine de ödenebilir. Manevi tazminat, hastalığın ciddiyeti ve kişinin çektiği acı miktarı gibi faktörler dikkate alınarak hesaplanır.
Sigortalı kişinin yaşamı boyunca kendisine destek olduğunu kanıtlayabilen herkes, ölüm durumunda maddi ve manevi tazminat almak için dava açabilir.
Meslek hastalıkları nedeniyle tazminat davası açıldığında herhangi bir hak kaybına uğramamak için avukatın hem savunma hem de taleple ilgilenmesi gerekir.
Meslek hastalığı tazminatı için zamanaşımı süresi 10 yıldır. Meslek hastalığı tazminat davaları için zamanaşımı süresi 10 yıldır.