Ödeme emri itirazı, alacaklının talebi üzerine icra dairesi tarafından gönderilen ödeme emrine karşı yapılan itirazdır. Ödeme emri bir ilamdan, yani bir mahkeme kararından sonra gönderilebilir. Bu durumda itiraz mümkün değildir. Bir takibe itiraz etmek için ilamsız icra takibine veya kambiyo senetlerine özgü haciz yolu kullanılabilir.
Bir ödeme emrine nerede ve nasıl itiraz edilir?
Bir borcun ödeme emrine yazılmış olmasının o borcun ödenmiş olduğu anlamına gelmediğini unutmamak önemlidir. Ödeme emrini alan kişi, borcun gerçek olmadığını iddia ediyorsa itiraz etmelidir. İtiraz, dosyayı elinde bulunduran icra dairesine yapılmalıdır. İtiraz dilekçesinde itiraz gerekçeleri açık ve doğru bir şekilde belirtilmelidir. Genellikle bir imzaya, icra memurunun yetkisine veya borca itiraz edilebilir. İtirazın zamanında yapılıp yapılmadığına dosyanın bulunduğu icra dairesinin müdürü karar verir. İtirazınızı icra dairesine gitmek yerine, masrafları karşılanmak kaydıyla mektupla da yapabilirsiniz.
Ödeme emrine ilişkin olarak nelere itiraz edebilirsiniz?
İtirazları aşağıdaki genel başlıklar altında kategorize edebilirsiniz:
- Borca itiraz
- Yargı Yetkisi İtirazı
- İmza itirazı
- Zaman çubuğu muhalefeti
Ödeme emrine itiraz süresi
İtiraz yasal süre içerisinde yapılmalıdır. İlamsız takiplere ilişkin itirazlar ödeme emrinin tebliğinden itibaren 7 gün (yedi gün) içinde yapılmalıdır. İcra sadece kambiyo senetlerinin haczi yoluyla yapılıyorsa, itirazın ödeme emrinin tebliğinden itibaren beş (5) iş günü içinde yapılması gerekir. Ödeme emrinde itiraz için daha uzun bir süre belirlenebilir. Hesapladığımız süreler içinde herhangi bir itiraz yapılmazsa takip kesinleşir. Borçlunun mücbir sebepler nedeniyle ödeme emrine itiraz etmemesi nedeniyle takip kesinleşmişse, mücbir sebebin ortadan kalkmasından veya etkisinin ortadan kalkmasından itibaren üç (üç) iş günü içinde itiraz edilebilir.
Ödeme emrine itiraz ederseniz ne olur?
Ödeme emrine itiraz ettiğinizde takip otomatik olarak durur. Alacaklı ya itirazın kaldırılması için dava açabilir ya da itiraz varsa iptal ettirebilir. İtirazın haksız olması durumunda, borçlunun icranın reddi için %20 tazminat ödemesine karar verilecektir. Borçlu ayrıca davadan kaynaklanan yasal masraflar ve avukatlık ücretlerinden de sorumlu tutulacaktır.
İcra hukuku konusunda uzman bir avukatın ödeme emrine itiraz etmesi sizin yararınıza olacaktır. Aksi takdirde icra tazminatının reddi, yargılama giderlerinin ödenmesi, itiraz süresinin geçmesi gibi haklarınız ihlal edilebilir.
Ödeme Emrine İlişkin Yargıtay Kararları
Ödeme talimatı kredi kartı ekstresi veya hesap özeti ile birlikte gönderilmemiştir. Alacaklı banka vekili de bu kanaatteydi. İİK m. 58/3’e göre; alacak bir belgeye müstenit ise bu belgenin aslının veya alacaklı vekili veya alacaklı tarafından borçlu olunduğu tasdik edilen miktar kadar veya daha fazla bir belgenin takip talebi sırasında icra memuruna gönderilmesi gerekir. İİK’nın 58/3. maddesi uyarınca; alacak belgeye dayanıyorsa, Hukuk Genel Kurulu’nun 2.2.2000 gün ve 2000/12-50 Esas, 2000/47 sayılı kararında açıklandığı üzere, 61/l. maddesinin (2) numaralı cümlesi gereğince, belgenin aslının veya alacaklı veya vekili tarafından tasdik edilen borçlu sayısından bir fazlasının takip talebi sırasında icra dairesine ibraz edilmesi gerekir.
Borçlunun takibin şekline göre verilen süre içinde icra dairesine itiraz etmiş olması, icra mahkemesine iptal davası açmasına engel olmaz. Borçlu, yeni bir ödeme emri düzenlenmesi gerektiği için ödeme emrinin iptalini talep etme hakkına sahiptir. Bu durumda mahkemece istemin kabulü ile ödeme emrinin iptaline karar verilmesi gerekirken yazılı gerekçe ile istemin reddi isabetsizdir. (Yargıtay 12. Hukuk Dairesi) Esas No :2011/1057 Karar No :2011/16502 Tarih: 22.09.2011