Ortaklar arasında taşınmaz veya taşınır malların mülkiyeti konusunda bir anlaşmazlık olması durumunda fesih davası açılabilir. Bu durum mirasın paylaşılamaması gibi durumlarda ortaya çıkabilir. Bunun sonucunda ortaklığın feshi davası açılabilir. Ortaklığın Feshi DavasıOrtaklıkfeshedilir ve kişisel mülkiyet tesis edilir. Karışıklığı ortadan kaldırmak için ortaklığın giderilmesi davası ile izale-i şuyu davasının aynı şey olduğunu belirtmek gerekir.
Kimler fesih davası açabilir ve kime karşı açabilir?
Her ortak ortaklığı sona erdirmeyi talep edebilir. Ortaklar anlaşmaya varamazlarsa, her biri dava açabilir. Bir fesih davası. Ortaklığın Feshi Mülkten pay alma hakkı olan tüm ortaklara dava açılmalıdır. Bir ortak ölürse, o kişinin hisseleri mirasçılara geçecektir. Bu durumda davanın ölen ortağın mirasçılarına karşı da açılması gerekir.
Fesih veya ortaklık için hangi mahkemeye dava açabilirim?
İzale-i şuyu (ortaklığın giderilmesi) davalarında görevli mahkeme sulh hukuk mahkemeleridir. Bir davada görevli mahkeme taşınmazın bulunduğu yer mahkemesidir. Örneğin Kadıköy’de bulunan bir ev üzerinde ortaklığın giderilmesi davası açılmak isteniyorsa İstanbul Anadolu Sulh Hukuk Mahkemesi’nde açılması gerekmektedir.
Fesih davasında sonuç ne olur?
Dava sırasında taraflar anlaşmaya varırsa hâkim anlaşmaya göre mal paylaşımına karar verebilir. Tarafların anlaşamaması durumunda ise iki seçenek bulunmaktadır. İlk olarak, taraflardan herhangi birinin talebi üzerine ayni dağıtım yapılarak ortaklık feshedilebilir. Bir ortaklığın ayni dağıtım yoluyla feshedilmesi durumunda, ortaklık, ortak malların hissedarlar arasında paylarına göre bölünmesi veya tahsis edilmesi suretiyle feshedilecektir. Hakim, söz konusu malın yürürlükteki mevzuata göre bölünebilecek mallar kategorisine girip girmediğini belirleyecektir. Taşınmaz malların tam olarak paylaştırılabilmesi için taşınmazda kat mülkiyetinin kurulmuş olması veya yapısal eksiklikler giderildikten sonra taşınmazda kat mülkiyetinin kurulmuş olması gerekir. Taksimde ortakların sahip oldukları paylar arasında uyumsuzluk olması durumunda, durumu eşitlemek için para eklenir.
İkinci olarak, ortaklık satış yoluyla feshedilebilir. Tür olarak bölünme imkansızsa veya hakim bunu yapmayı uygun görmezse, satışa açık artırma ile karar verilir. Hisselerin satışı ancak tüm ortakların kabul etmesi halinde hissedarlar arasında gerçekleşebilir. Açık artırma, mahkeme tarafından atanan bir satış temsilcisi tarafından yürütülür. Dava masrafları ve avukatlık ücreti ortaklar arasında orantılı olarak paylaştırılır. Satıştan elde edilen gelir de her ortağın payı oranında paylaştırılır.
Dava açılması halinde müşterek veya iştirak halinde mülkiyet sona erer. Mirasçılar anlaşamazsa, ortaklık sona erer. Mülkiyet tek bir kişiye devredilir. Herhangi bir hak kaybını veya mağduriyeti önlemek için bu tür durumlarda her zaman bir avukat tarafından temsil edilmelisiniz.