Son zamanlarda sosyal medya suçları önemli ölçüde arttı. Bu yazımızda sosyal ağ suçları ile ilgili en sık sorulan soruya cevap vermeye çalıştık. Konuyla ilgili yazımız sosyal medya suçu olan hakaret hakkında bilgiler içermektedir. En yaygın olanlardan biridir.
Sosyal medyada küfür etmenin cezası nedir?
Hakaret suçunun cezası üç aydan en fazla iki yıla kadar hapis cezası veya adli para cezasıdır. Hakaret suçunun cezası, hakaretin haksız bir fiile tepki olarak işlenmesi halinde üçte birine kadar indirilebilir, hatta ortadan kaldırılabilir. Örneğin, sizi WhatsApp’tan tanıdığını söyleyerek sizden maddi kazanç elde etmeye çalışan ve özel fotoğraflarınıza sahip olan birine bu platform üzerinden hakaret içerikli mesajlar yazmanız gibi. Hakaret gibi suçların karşılıklı olarak işlenmesi halinde ceza üçte bire kadar indirilebilir, hatta ortadan kaldırılabilir.
Hakaretler benim dini paylaşımlarımın altına yapıldı. Affedilemeyecek küfürler ve mensup olduğum dine yönelik hakaretler gördüm. Ne yapabilirim?
Hakaret suçu, bir dine veya mensup olduğu dince kutsal sayılan bir varlığa hakareti kapsamamaktadır. Türk Ceza Kanunu bu durumu 216. maddede düzenlemiştir.
Halkın bir kesimini, sosyal sınıf, ırk veya din farklılığına dayanarak kin, düşmanlığa veya önyargıya alenen tahrik eden kimse, devletin güvenliğine karşı açık bir tehlikenin ortaya çıkması halinde, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Halkın bir kesimini, sosyal sınıf, ırk, din, mezhep, cinsiyet veya bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılayan kişi, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak.
Fiilin kamu barışını bozacak nitelikte olması halinde, halkın bir kesiminin dini değerlerini aşağılayan kişi altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacaktır.
Resmi bir şikayette bulunmak için, mesajın hakaret ve küfür içerdiğini kanıtlamanız gerekir. Bu, mesajın Instagram, Facebook veya Twitter üzerinden gönderildiğini kanıtlayarak yapılabilir. Hakaret içeren mesajı içeren ekrandaki görüntüyü yazdırmak ve kaydetmek önemlidir. Bilişim suçları konusunda uzmanlaşmış savcılar bu davaları soruşturacaktır.
Birisi Twitter, Instagram ve Facebook gibi sitelerde iznim olmadan gizli görüntülerimi yayınladı. Birisi benim iznim olmadan Twitter, Instagram ve Facebook gibi sitelerde görüntülerimi yayınlarsa ne yapmalıyım?
Türk Ceza Kanunu’nun 134. maddesine göre, paylaşılan görüntüler kişilerin özel hayatına ilişkin ise, gizliliği ihlal eden kişi bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Özel hayatın gizliliğini ihlal suçu ses ve görüntülerin kayda alınması suretiyle işlenirse ceza 1 ile çarpılır.
YouTube yorum bölümünde hakaret ve küfür içeren yorumlar gönderen kişinin 18 yaşından küçük olduğunu öğrendim. Ne yapabilirim?
Çocukların cezai ehliyetleri yaşlarına göre üç gruba ayrılır.
- On İki Yaşından Küçük Çocuklar İçin Ceza Ehliyeti: Bu yaşın altındaki çocuklar cezai sorumluluk ve ehliyetten yoksundur. Bu çocuklar kusur ehliyetine sahip olmadıkları için ceza davası açamazlar.
- On İki ile On Beş Yaş Arasındaki Çocuklar İçin Ceza Ehliyeti: On iki ile on beş yaş arasında olup da eylemlerinin hukuki anlam ve sonuçlarını algılayamayan veya davranışlarını kontrol etme kapasitesi yeterince gelişmemiş olan çocukların ceza sorumluluğu yoktur.
Ceza sorumluluğu, kanunun anlamını ve bir fiilin sonuçlarını kavrayacak olgunluğa sahip olan veya davranışlarını kontrol edebilen 12-15 yaş arası çocukları da kapsar. Bu çocuk, sonuçlarını anlayabilecek olgunluğa sahipse bir yetişkin gibi cezalandırılmaz. Cezai ehliyeti olan çocuklar için indirimli cezalar vardır. Bu cezaların ayrıntıları TCK Madde 31/2’de bulunabilir.
- 15-18 yaş arasındaki çocukların cezai ehliyeti tamdır, ancak yaşlarının küçük olması nedeniyle bazı cezalar indirilmiştir. Bunlar TCK Madde 31/3’te ayrıntılı olarak açıklanmıştır.
Gördüğünüz gibi şahsınıza karşı suç işleyen çocuğun yaşını tespit edebildiğiniz takdirde yasal sınırlar içerisinde hak arama özgürlüğüne sahipsiniz.
Hakaret ettim, küfür ettim ve hakaret ettiğim kişiyi teşhis etmedim. Yine de suç işlemiş olur muyum?
Türk Ceza Kanunu’nun 126. Maddesi “Açıkça söylenmemiş veya üstü kapalı olarak geçiştirilmiş olsa bile, mağdurun şahsına yönelik olduğu anlaşılan bir durum varsa, hem isim hem de hakaret haklı sayılır.” demektedir Bu durumda, Twitter’da siyasetçilere yönelik ağır hakaretler nedeniyle kullanıcılara tazminat davaları açılmış, hatta kullanıcılar cezaevine gönderilmiştir.