Tapu iptal davası, taşınmazın hukuka aykırı olarak tescil edilmesi durumunda tapu kaydının düzeltilmesi için açılan bir davadır. Mülkiyetin miras veya sözleşme yoluyla devri için devredilen tapuların yetkili makamlar tarafından tescili gerekmektedir. Devredilen tapunun tescili, devralanın mülk üzerinde yasal mülkiyet haklarına sahip olduğunu gösterse bile kabul edilmeyebilir.
Tapu iptali için nasıl dava açabilirim?
- Miras kaçırmanın sorumlusu muris muvazaası
- Yasal nedenlerden dolayı iş göremezlik
- Hile, hata ve korkutma gibi irade bozukluklarının sonucu
- Vasiyetnamenin geçersizliği
- Bir inanç sözleşmesine dayanmaktadır
- Bulundurma ve müktesep zamanaşımı
- Hatalı kadastro tespiti nedeniyle
- Vekalet yetkisinin kötüye kullanılması vb. tapu iptal davasına yol açabilir.
Muris muvazaasına kardeş katli de denilmektedir. Ailelerin mirası sadece erkek çocuklarına veya tek bir çocuğa vermek için kullandıkları bir yöntemdir. Mirasçı, mülkü tapuda satar ancak gerçekte bağışlar. Bu gibi durumlarda sözleşmelerin geçerlilik şartlarından biri olan muvazaalı işlem olmama şartı sağlanmadığı için devir geçerli olmayacaktır. Muvazaalı işlemden zarar gören mirasçılık belgesi mirasçıları zararın denkleştirilmesi davası açabilecekleri gibi tapu iptal davası da açabilirler. Muris muvazaası ile ilgili Yargıtay Kararlarında bu durumlarda tapunun iptal edileceği belirtilmiştir.
“Davalının alım gücünün bulunmadığı ve miras bırakanın mal satma ihtiyacının bulunduğu açıktır. Davalının da alım gücü bulunmamaktadır.(Yargıtay 1. Hukuk Dairesi 2016/17162 E. 20/1514 K. 04/03/2020 T.
Tapu iptal davası ne kadar sürede açılabilir?
Tapu iptal davaları için herhangi bir zamanaşımı süresi bulunmamaktadır. Bu da uzun yıllar sonra açılabileceği anlamına gelmektedir.
Tapu iptal ve tescil işlemlerinde hangi mahkemeler görevli ve yetkilidir?
Büyüklüğüne, niteliğine, maddi değerine veya diğer faktörlere bakılmaksızın tüm davalarda Asliye Hukuk Mahkemesi yetkilidir. Bu durumlarda taşınmaz malın bulunduğu yer mahkemesi münhasıran yetkilidir. Bu gibi durumlarda, taşınmaz üzerinde yargı yetkisine sahip olan mahkeme, davayı görmeye yetkili tek mahkemedir.
Tapu iptali ne kadar sürer?
Tapu iptal davalarının süresi ne kadardır sorusunun cevabını Adalet Bakanlığı belirlemektedir. Muris muvazaası yani miras mahkemelerinin 730 günlük bir hedef süresi vardır. Bu süre, bir mahkemenin iş yükü, uyuşmazlığın niteliği ve kapsamı, ihtiyaç duyulan kanıtlar gibi faktörlere bağlı olarak artabilir veya azalabilir. Sonuç olarak, tapu davalarının ne kadar süreceğini kesin olarak söylemek mümkün değildir. Tapu iptalleri genellikle iki yıl içinde tamamlanır. Yerel mahkeme bu şekilde yapılandırılmış olsa da istinaf mahkemesi süreci hakkında daha fazla bilgi için yazımızı okuyabilirsiniz.
Tapu İptali Davalarında Zamanaşımı Süresi Nedir?
Tapu iptali davalarında zaman aşımı söz konusu değildir. Zamanaşımı süreleri tapu iptalinin gerekçesine göre değişmektedir. Yargıtay kararları da bu yöndedir:
“Bir kısım davalıların zamanaşımı itirazları karşısında, dava konusu taşınmazın satış sözleşmesinin yapıldığı 07.06.1961 tarihinden 46 yıl sonra dava açılmasının TMK’nın 2. maddesine uymadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir. Mahkemenin davanın dürüstlük kuralına aykırı olarak açıldığına hükmetmesi yerinde olmamıştır. Bazı davalıların zamanaşımı itirazları ise kötü niyete dayanmaktadır. (Yargıtay 14. Hukuk Dairesi – 2020/848 E. 2031141 K. 12.03.2020T.)
Tapu senedinin hileli olması halinde tapu iptali için süre sınırı nedir?
Tapu, hile, hata, gabin, ikrah gibi iradeyi sakatlayan sebeplerden biriyle tescil edilmişse, sebeplerin öğrenildiği tarihten itibaren bir yıl içinde tapu iptal davası açılmalıdır.
Tapu iptali veya tescili için kimler dava açabilir?
Gayrimenkulle ilgili tüm davalar kayıtlı malike karşı açılır. Mülk sahibi vefat etmişse mirasçılara karşı dava açılması gereklidir.
Taşınmaz mülkiyeti nasıl edinebilirim?
Gayrimenkul mülkiyeti genellikle kayıt yoluyla edinilir. Kayıt için geçerli bir yasal neden sağlanmalıdır. Bir satış sözleşmesi, kayıt için geçerli bir yasal dayanaktır. Taşınır mal edinimi için kural, tescil ettirmektir, ancak istisnalar da vardır. Bu durumlar 8049 sayılı Medeni Kanun’da listelenmiştir. Bu durumlar 8049 sayılı Medeni Kanun’da miras, cebri icra, işgal, kamulaştırma ve mahkeme kararları altında sıralanmıştır. Kat karşılığı inşaat sözleşmesi nedeniyle tapu iptali mümkündür.
Tapunun iptali mümkün müdür?
Tapunun hukuka aykırı olması halinde tescilin geçerliliğini koruması mümkün değildir. Bunun nedeni, davanın belirtilen süre içinde açılmış olmasıdır. Sahte bir tescil dava yoluyla iptal edilebilir.
Tapuya itiraz süresi ne kadardır?
Kadastro tapularına itiraz için 10 yıl içinde dava açılabilir.
Yolsuz tescil nedir?
Tescilin yolsuz olması, yanlış veya geçersiz bir nedenden dolayı olmasıdır. Gerçek malik ile kayıtlı malik arasındaki tapu uyuşmazlığının düzeltilmesi için yolsuz tescil durumunda dava açılması zorunludur. Yolsuz tescilin resmi belgede sahtecilik suçu olması halinde de suç duyurusunda bulunabilirsiniz.
Hangi durumlarda tapu iptal davası açılamaz?
Mülkiyet devlete aitse ve kullanan kişi 20 yıl veya daha uzun süredir kullanıyorsa, taşınmazı cüzi bir ücret karşılığında satın alabilirler. Bu koşullarda tescile karşı dava açılması mümkün değildir. Bir taşınmaz malın 20 yıldır özel mülkiyette olup olmadığına karar verebilmek için mülkiyetinin tespit edilmesi gerekmektedir. Mülkiyet şahsa aitse, bu durum başkası tarafından izinsiz işgal olarak kabul edilir. Özel bir kişiye ait olması durumunda süresiz dava açılması mümkündür.