Türk Ceza Kanunu’nun Hürriyete Karşı Suçlar başlıklı 106. maddesi tehdit suçunu tanımlamaktadır. Tehdit suçu, bir kimsenin, yakınlarının veya malvarlığının ağır bir zarara uğratılacağının bildirilmesidir. Bildirimin ne şekilde yapıldığının bir önemi yoktur. Bu bildirim sözlü, yazılı veya davranışla yapılabilir.
Tehdit suçunun hukuki niteliği ve unsurları
Failin, mağdura meydana gelecek haksız ve hukuka aykırı bir zararı bildirmesi gerekmektedir. Bildirim geleceğe yönelik olmalıdır. Terör suçu sayılmadığı için olası kastla tehdit suçunun işlenmesi mümkündür. Gelecekte meydana geleceği iddia edilen zarar gerçekleşebilir nitelikte değilse mağdur etkilenmeyeceğinden suç da işlenmiş olmayacaktır. Tehdit, meydana gelecek zararın fail veya üçüncü bir kişi tarafından gerçekleştirilebileceğinin belirtilmesi halinde oluşur. Tehdit gibi bir suçun oluşup oluşmadığını tespit etmek için her durumun dinamiğini değerlendirmek önemlidir.
Tehdit suçu bir tehlike suçudur. Tehdidin içeriği önemli değildir. Mağdurun bir kişi olması gerekir.
Tehdit Suçunun Cezası
Başkasının hayatına, vücut veya cinsel dokunulmazlığına yönelik bir saldırı gerçekleştireceği yönünde bahse girerek tehdit eden kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bir başkasının malvarlığına büyük bir zarar vereceğine veya sair bir kötülük edeceğine dair bahse giren kişi, mağdurun şikâyeti üzerine, altı aya kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.
Tehdidin silahla veya imzasız bir notla ya da özel işaretlerle kendini tanınmayacak bir hale koyarak yapılması durumunda fail iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacaktır.
Tehditle birlikte kasten öldürme, kasten yaralama veya mala zarar verme suçu işlendiğinde, failin ayrıca cezalandırılması gerekir.
Tehdit Suçuna İlişkin Şikayetler ve Zamanaşımı
Diğer tehdit suçları şikâyete tabi değildir. Şikayette bulunmak için altı aylık bir süre vardır. Zamanaşımı süresi sekiz yıldır.
Tehdit Suçunda Uzlaşma, Erteleme, Erteleme ve Adli Para Cezası
Basit tehdit suçunda uzlaştırma usulü uygulanır. Yargılama sonucunda hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilebilir. Şartların oluşması halinde cezanın ertelenmesine veya para cezasına çevrilmesine karar verilebilir.
Yargılama, mağdur ve hatta fail için ciddi sonuçlar doğurabilir. Her iki taraf. Her iki taraf da bu davada deneyimli bir avukat tarafından temsil edilmelidir.
Tehdide Karşı Yargıtay Kararları
Siber suçlar, elektronik delil elde etmeyi zorlaştıran karmaşık bir suçtur. Bunun nedeni, web sitesini barındıran şirketlerin ve sunucuların ABD’de olmamasıdır.
Sulh Ceza Hakimliği’nin 09/09/2017 tarih ve 2017/3424 Değişik İş sayılı kararı.” Sulh Ceza Hakimliği’nin 09/09/2017 tarih ve 2017/3424 Değişik İş sayılı kararı.” Yargıtay 4. Ceza Dairesi 2018,/819 E.