Uzaklaştırma emri, şu anda olağanüstü derecede gerekli hale gelen önleyici bir güvenlik önlemidir. Gün geçmiyor ki kadınlara yönelik şiddet, cinsel saldırı suçları, cinsel istismar suçları ile ilgili bir haber almayalım. Bu tür durumların önüne geçebilmek için 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’da düzenlenen giderim güvenliği tedbiri fevkalade gereklidir. Bu yazımızda bu zorluğa dikkat çekeceğiz.
Evden Uzaklaştırma Nedir?
6284 sayılı yasa, doğası gereği haneyi korumayı ve kadınlara yönelik şiddeti önlemeyi amaçlamaktadır. Yasanın başlığında yer alan kadına yönelik şiddetin önlenmesi ifadesi sizi yanıltmasın. Burada koruyucu ve önleyici tedbirler yaş, cinsiyet, cinsel yönelim fark etmeksizin herkes için alınacaktır. Evden uzaklaştırma şüphesiz bu mevzuatta sayılan önleyici güvenlik tedbirlerinden biridir. Psikolojik veya bedensel şiddete maruz kalan veya maruz kalma riski bulunan bireyler bu önleyici güvenlik tedbirinden yararlanabilir.
Hakkında bu kararın verildiği kişi, talepte bulunan kişinin sık ikamet ettiği konutu veya konutunu stratejileştiremeyecektir. Uzaklaştırma kararı sadece evden uzak durmayı gerektirmez. Hakkında uzaklaştırma kararı verilen kişinin pek çok farklı yükümlülüğü vardır. Bu yükümlülüklere örnek olarak konuta, okula, ofise, şiddete maruz kalan kişiye ve yakınlarına yaklaşmamak ve onlarla asla konuşmamak verilebilir.
Bununla birlikte, evden uzak durma seçiminin, karar tarafından alınabilecek birçok önleyici güvenlik önleminden yalnızca biri olduğunu yinelemek isteriz. Talep üzerine karar tarafından emredilebilecek çok sayıda farklı önleyici tedbir vardır. Ayrıca, bir güvenlik önleminin verilmesi için herhangi bir kanıt veya belgenin gerekli olmadığını da belirtmek isteriz.
Polisin Kısıtlama Emrini Zorlaştırması Mümkün mü?
Öncelikle, bu sorunun cevabının kural olarak herhangi bir cevap olmadığını belirtmek isteriz. 6284 sayılı Kanun kapsamında, önleyici ve koruyucu tedbirler yalnızca yerel makam veya bir karar tarafından alınabilir. Koruma tedbirleri, mevzuat uyarınca karar mercii veya mülki amir (kaymakam veya vali) tarafından alınacaktır. Önleyici tedbir kararları ise yine sadece karar mercii tarafından verilebilir. Bir kişiyi evden uzaklaştırma kararı bir güvenlik tedbiri olabileceğinden, muhtemelen yalnızca bir karar tarafından verilebilir. Bu kararı verecek olan kişi, ev içi şiddet durumunda başvurulacak merci olan Aile Mahkemesi kararıdır.
Bununla birlikte, mevzuatta bir istisna yapılmıştır. Ev mahkemesi kararıyla verilecek güvenlik kararının alınmasında aşırı aciliyet varsa ve gecikmesinde sakınca varsa, kolluk amiri de bu kararı alabilir. Bununla birlikte, bu durum, seçimi takip eden ilk iş gününde yetkili makama bildirilmelidir. Yetkili makam bu kararı onaylamazsa, seçim geçersiz ve hükümsüz olabilir ve hiçbir şekilde alınmamış gibi aynı cezalara sahip olabilir. Onaylansa da onaylanmasa da aynı etkiye sahip olmaya devam edecektir.
Uzaklaştırma Emri Kime Verilir?
Uzaklaştırma kararı, 6284 sayılı Kanun kapsamında, yaş, cinsiyet, medeni hal, cinsel yönelim, inanç, ırk fark etmeksizin şiddete maruz kalan veya şiddete maruz kalma ihtimali olan kişilere verilir. Kadınlar, gençler, akrabalar ve tek taraflı takip mağdurları bu önleyici güvenlik emrinden yararlanabilir. Bir kişiye yönelik psikolojik şiddet boyutuna varan sürekli hakaret suçunun bedeli, bu kapsamdaki suçun mağduru tarafından uzaklaştırma kararı için gerekçe olarak gösterilebilir.
Uzaklaştırma Kararı Kaç Gün Sürer?
Uzaklaştırma talebinin ilgili yerlere iletilmesini takiben, yetkili ve onaylı Aile Mahkemesi Kararı, 1 – 4 gün arasında uzaklaştırma kararını zorlaştıracaktır. Daha önce de bahsettiğimiz gibi, eğer kolluk kuvveti aciliyet nedeniyle bu kararı alacaksa, gün içinde bir sonuca ulaşılması olasıdır. Bununla birlikte, bu sürenin çeşitli nedenlerle uzaması da genellikle olasıdır. Bununla birlikte, 6284 sayılı Kanun’un 8. maddesi uyarınca, bu kararın verilmesi, mevzuatın amacına ulaşmasını tehlikeye düşürecek şekilde geciktirilemez. Çıkarılacak güvenlik tedbiri seçenekleri en fazla 6 aylık bir süreyi kapsayabilir. Kural olarak bu süre, askıya alma kararının ilgili kişiye tebliğ edildiği veya duyurulduğu tarihten itibaren işlemeye başlar.
Askıya Alma Talebi Nasıl Yapılır?
Bahsettiğimiz gibi, seçim yapabilecek makam ilgili Ev Mahkemesi Kararıdır. Sonuç olarak, temel talep makamının Ev Mahkemesi olduğunu söyleyebiliriz. Bununla birlikte, pratiklik açısından, bu talebin mahkemeye yapılması gerekmez. İlgili kamu makamlarına talepte bulunulması ve onların da bu talebi Ev Mahkemesine iletmesi alışılmadık bir durum değildir. Mağdur birey aynı zamanda yasaları uygulayan birime veya yerel otoriteye de böyle bir talepte bulunabilir. Bu hizmet, ilgili kişiler tarafından veya gerekirse Cumhuriyet Savcısı, Bakanlık veya mevzuat uygulama şirketi tarafından yapılacaktır.
Böyle bir talepte bulunabilmek için, ilgili kişinin şiddete maruz kaldığını veya risk altında olduğunu gösteren herhangi bir kanıt veya belge sunma zorunluluğu yoktur. İlgili kişinin böyle bir basın açıklaması yapması yeterlidir.
Uzaklaştırma Kararı Sicile Kaydedilir mi?
Bu kararın önleyici bir güvenlik tedbiri olduğunu belirtmiştik. Askıya alma kararı yetkili bir süreçtir, ağır bir suç değildir. Yalnızca kişi tarafından işlenen suçlar ve kabahatler için yaptırımlar ağır ceza belgesine kaydedilir. Sonuç olarak, kayıt defterine kaydedilen bir askıya alma emrine karşılık gelen bir senaryo olmayacaktır. Bununla birlikte, bu güvenlik önlemini gerektiren yasaya aykırılık gündemdeyse, yalnızca bu suçun cezası sicile kaydedilebilir. Bunun dışında, bu tür koruyucu ve önleyici tedbirler her zaman devlet tarafından kaydedilir. Daha sonra, bir güvenlik soruşturması vb. sırasında, daha önce bir yasaklama emrine konu olacağınız gerçeği devlet yetkililerine görülebilir.
Güvenlik emri ihlal edilirse ne olur?
Önleyici ve koruyucu tedbirler, çok ağır koşullar olmadığı sürece ilk aşamada kişinin bu tedbire uyum sağlayacağı cesareti ile alınır. İnfaz hükmü diye bir şey söz konusu değildir. Bu tedbirlerin ihlal edilmesi halinde işin rengi değişmeye başlayacaktır. Bu durumda kişi tedbire uyum sağlaması için aşamalı bir gözaltı uygulamasına tabi tutulabilir. Bu kısıtlama kararı bir karar tarafından verilir ve savcının işyeri aracılığıyla uygulanır.
Bu kararın verilmesini sağlamak için, şiddet uygulayan kişinin tedbir kararını ne zaman ve ne şekilde ihlal ettiğinin yasaları uygulayan makamlara bildirilmesi gerekir. Bu olayla ilgili kanıtlayıcı argümanlar varsa, muhtemelen alınacak seçim için gerekli olacaktır. Bunun yanı sıra, bir dilekçe ile savcılığa veya mahkemeye başvurmak da alternatif bir yöntemdir.
Uzaklaştırma Kararına Uymamanın Cezası Nedir?
Koruma ve önleyici tedbirlerin ihlali halinde bu kişilerin zorunlu hapis cezasına çarptırılabileceğini söylemiştik. Ancak bu hapis cezası süresi ne kadar olacaktır? Kısıtlama kararının ihlali durumunda, Ev Mahkemesi kararı, hiçbir ağır ceza davası olmaksızın 3 ila 10 gün arasında zorunlu hapis cezası verecektir. Kişinin halihazırda yasalara aykırı bir soruşturma veya kovuşturma altında olması, bu zorunlu hapis cezasının infazına engel teşkil etmeyecektir.
Uzaklaştırma kararının ikinci, üçüncü veya daha fazla kez ihlal edilmesi halinde, her ihlal için zorunlu gözaltı süresi 15 ila 30 gün arasında olabilir. Bununla birlikte, zorunlu tutukluluk süreleri toplamda 6 ayı geçemez.
Kaç Metre İçin Uzaklaştırma Kararı Verilir?
Mevzuatta, bireyin uzaklaştırılması için öngörülen alana ilişkin net bir sınırlama bulunmamaktadır. Bununla birlikte, mevzuatın amacı ve tedbir kararının kurumu üzerinde çalışarak bu zorluk hakkında bir yorum yapmak mümkündür. Burada amaç şiddeti durdurmaktır. Burada her zaman sadece bedensel şiddeti düşünmemeliyiz. Ayrıca psikolojik, cinsel, finansal vb. şiddet türleri de vardır. Amaç tüm bunları durdurmaktır. Bu bağlamda öngörürsek, temel olayın, şiddet mağdurunun yaşadığı eve ve ortama, şiddet mağduru üzerinde etkili olacak bir yöntemle müdahale etmekten uzak olanı durdurmak olduğunu görürüz.
Daha sonra, mağdurun evinin bulunduğu yerde yolda hazır bulunmak bir mesafe ihlalidir. Bunun dışında, hiçbir risk, hakaret vb. içeriği olmayan iyi niyetle gönderilen bir SMS de mesafe ihlali teşkil eder. Bu nedenle, kişi duygusal davranmamalı ve telafisi mümkün olmayan cezalara neden olmamalıdır. Bir kişi size karşı uzaklaştırma kararı alırsa, sizinle konuşmak istemez ve sizi yanına yaklaştırmak istemez. Bu mesafe aşılmamalıdır.
Bazı kişiler yetkili güvenliği kötüye kullanabilir ve bunu arkadaşlarını cezalandırmanın bir yöntemi olarak görebilir. Bu konuda çok dikkatli olmaya çalışın. Bu kişi sizi şahsen yakınına davet etse bile, kötü niyetli davranabilir ve hapsedilmenize neden olabilir. Böyle bir durumda, bu kişiden kısıtlama emrinin kaldırılmasını talep etmesini istemeniz gerekir. Sadece bu yöntemle karşı tarafın iyi niyetli ve dürüst olduğunu anlayabilirsiniz. Bu nedenle, yasaklama emrinin kaldırılmasından sonra bu kişiye gitmek sadece uygulanabilir. Aksi takdirde, istenmeyen cezalarla karşılaşma ihtimaliniz vardır.
Haksız bir yasaklama emri çıkarılırsa ne yapılmalıdır?
Hakkında uzaklaştırma kararı verilen kişi, mağdurdan uzak durmalıdır. Peki, uzaklaştırma emrinin haksız yere verildiğini düşünüyorsa ne yapmalıdır? Bu durumda, bu kişinin yapacağı şey, bu uzaklaştırma kararına itiraz etmektir. Daha önce de belirttiğimiz gibi, uzaklaştırma kararı almak için herhangi bir kanıt veya belgeye gerek yoktur. Mağdur olduğunu iddia eden kişinin sadece bu konuda bir basın açıklaması yapmış olması yeterlidir. Bu nedenle, haksız bir senaryo olduğu düşünülse de, buna itiraz edilmeli ve haksız bir senaryonun varlığı somut olarak gösterilmelidir. Bu karar, çeşitli işletmelerin kapsamı dahilindedir ve bu karara karşı cazibe mahkemesine itiraz edilemez.
Askıya Alma Kararına Nasıl İtiraz Edilir?
Askıya alma kararına itiraz etme süresi 2 haftadır. Bu süre, seçimin ilgili kişiye bildirilmesinden veya tebliğ edilmesinden itibaren başlar. Bu süre içinde itiraz, kararı alan Ev Mahkemesi’ne yazılı olarak yapılmalıdır. İtiraz usule ilişkin olabileceği gibi esasa ilişkin de olabilir; seçimin haksız yapıldığı, seçimi gerektiren senaryonun ortadan kalktığı vb. gerekçelere dayanabilir.
Yapılan itirazı değerlendirecek makam, seçimi yapan makam değil, başka bir Ev Mahkemesi heyeti olacaktır. Burada çok sayıda olasılık bulunmaktadır. İlgili adliyede birden fazla Ev Mahkemesi varsa, itirazı miktar olarak onu takip eden Ev Mahkemesi değerlendirecektir. Örneğin; karar Bakırköy beşinci Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından verilmişse, Bakırköy altıncı Sulh Hukuk Mahkemesi itirazı değerlendirecektir. İlgili adliyede tek bir Asliye Hukuk Mahkemesi varsa, itiraz Asliye Hukuk Mahkemesi kararı tarafından dinlenebilir. Eğer bir Ev Mahkemesi yoksa da senaryo benzerdir.
Çekim makamı itirazı 1 hafta içinde karara bağlamalıdır. Seçim, somut olaya bağlı olarak iki şekilde olacaktır. Karar itirazı reddedebilir. Bu durumda, itiraz talebi reddedilebilir, yani askıya alma kararının devam ettirilmesi tercih edilebilir. Alternatif olarak, karar itirazı kabul edebilir. Bu durumda, talep kabul edilebilir, yani askıya alma emri kaldırılabilir.
Uzaklaştırma kararı sona erdiğinde ne olur?
Askıya alma kararının sona ermesiyle birlikte seçim yerine getirilir. Farklı bir ifadeyle, süresi dolan uzaklaştırma kararı meşru olmayacaktır. Bununla birlikte, mağdur bireyin mağduriyetinin devam etmesi halinde, tedbir kararının süresinin uzatılması talebiyle Ev Mahkemesi’ne başvurulacaktır. Böyle bir talepte bulunulmazsa; kısıtlama emri, yepyeni bir karara gerek kalmadan rutin olarak sona erecektir.
Bir komşuya uzaklaştırma emri verilebilir mi?
Uzaklaştırma emri önleyici bir güvenlik tedbiridir. Şiddete maruz kalan veya şiddet riski altında olan bireyler bu talepte bulunabilecektir. Şiddet uygulayan veya şiddet uygulama eğilimi olan kişi komşunuzsa, sonuçta bu kişiye karşı da etkili bir yasaklama emri çıkarılacaktır.
Uzaklaştırma kararının boşanma davası üzerindeki etkisi nedir?
Eşinize karşı bir yasaklama emri almış olacaksınız. Ayrıca eşinizden boşanmayı da düşünüyor olabilirsiniz. Peki bu durumda nasıl hareket etmeniz gerekiyor, alınan kararın ardından hızlı hareket etmeniz ve hemen boşanma davası açmanız gerekiyor mu? Bu kararı almış olmanız, boşanma davası açma zorunluluğu yaratmaz. Bununla birlikte, böyle bir şiddet senaryosunun varlığının, eşin boşanma davası açması için yeterli bir neden olduğu kabul edilmelidir. Bununla birlikte, burada bir sonraki aşamaya özellikle dikkat edilmelidir; uzaklaştırılan eşin bu kararın süresi boyunca affedilmiş olması, boşanma davasında bu karara güvenilemeyeceği anlamına gelir. Nitekim Yargıtay Hukuk Genel Kurulu da 23.01.2021 tarihli bir çağrısında bunu açıkça ifade etmiştir.
Boşanma davasının yöneltildiği eşe karşı daha önce bir uzaklaştırma kararı alınmış olması, ev içi şiddetin varlığını kanıtlamaktadır. Bu şiddet, boşanma davasında evlilik birliğinin temelden sarsılması veya aşırı geçimsizlik gibi gerekçelere de konu olabilir. Bununla birlikte, mahkeme heyeti önünde sunulan iddiaların doğrulanması gerekir. Uzaklaştırma emrinin varlığı ev içi şiddet açısından önemli bir kanıt olsa da, bu davaya farklı kanıt türleriyle yardımcı olmak yararlı olacaktır. Nitekim, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 04.03.2021 tarihli bir çağrısında, kişinin boşanma davasında kusurlu olduğu tespit edilmiş; buna gerekçe olarak da hakkında alınan uzaklaştırma kararı ve geçirdiği ağır ceza soruşturması gösterilmiştir. Bu yolda bir dava açmayı düşünüyorsanız, muhtemelen profesyonel bir boşanma avukatından yardım almanız sizin lehinize olacaktır.
Savcılığın Görevden Uzaklaştırma Talebine İlişkin Örnek Dilekçe
Yasaklama emri talebinizi Ev Mahkemesi’ne ya da kolluk kuvvetlerine veya Cumhuriyet Başsavcılığı’na iletebileceğinizi daha önce belirtmiştik. Talebinizi kolluk kuvvetlerine ya da Cumhuriyet Başsavcılığına iletmeniz halinde, bu birimler sizin adınıza ilgili Ev Mahkemesine başvuruda bulunacaktır. Talebinizi Ev Mahkemesine iletmeniz karar alma sürecini hızlandıracaktır. Sizin için bir fikir oluşturması amacıyla bu taleple ilgili bir dilekçe örneği hazırladık. Sağlıklı bir şekilde gerçekleştirmenin bir yolu olarak sadece bir avukattan yardım almanızı savunuyoruz. İşte şimdi sizin için hazırladığımız dilekçe örneğimiz:
İSTANBUL NÖBETÇİ AİLE MAHKEMESİ
DAVACI : M………. Ok……….. (T.C. Kimlik No:********) (Mücadele:…………..)
DAVALI : C………. B………….
DAVALI: A………. Ok………… (T.C. Kimlik No:********) (Mücadele:…………..)
KONU :6284 Sayılı Ailenin Güvenliği ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun Kapsamında Uzaklaştırma KonusundaÖnleyici Tedbir Kararı Talebimiz.
AÇIKLAMALAR :
1- 2016 yılından beri evli olduğum davalı, müşterek konutumuzda zaman zaman bana şiddet uygulamaktadır. Davalının alkolizm sorunu var. Genellikle alkol almakta, kendinden geçmekte ve tüketicime şiddet uygulamaktadır. Tüketicim yıllardır bu şekilde şiddete maruz kalmaktadır. Davalı ayrıca tüketicimi sık sık ölümle tehdit etmektedir. Tüketicimin hiçbir can güvenliği yoktur. Bu konu ile ilgili olarak İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına Sanık hakkında kasten yaralama suçu iddiasıyla suç duyurusunda bulunulmuştur. Soruşturma 2020/**** Sor sayılı dosya kapsamında yürütülmektedir. Bu olaylara ilişkin tüketicim tarafından alınan darp raporu işbu soruşturma dosyasında yer almaktadır.
2 – Belirtilen nedenlerle; 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında sanık hakkında 6 aydan az olmamak üzere uzaklaştırma kararı verilmesi talebi ile Sayın Mahkemenize başvurma gereği hasıl olmuştur.
HUKUKİ SEBEPLER : 6284 sayılı yasa, CMK ve diğer yasalar.
HUKUKİ DELİLLER: Tanık, Savcılık Dosyası ve diğer yetkili deliller.
SONUÇ VE TALEP : Yukarıda arz ve izah edilen nedenlerle;
- Davalının tüketicime yönelik şiddet, tehdit, hakaret, aşağılama ve küçük düşürmeyi içeren söz ve davranışlarda bulunmaması için gerekli tedbirlerin alınmasına
- Davalının müşterek konuttan, tüketicimin ofisinden ve bulunduğu yerlerden derhal çıkarılması,
- Davalının iletişim araçları ve diğer bazı yollarla tüketicimi taciz etmesini önlemek için gerekli önlemleri almak,
- İlgili kanunlar uyarınca gerekli tüm tedbirlerin alınması için 6 ay süreyle ihtiyati tedbir kararı verilmesini saygılarımızla arz ve talep ederiz.
DAVACININ AVUKATI
C…………. B……….
Dilekçe örneğini Phrase formatında edinmek için tıklayınız: Savcının İşyerinden Uzaklaştırma Dilekçesi – Cümle
Dilekçe örneğini Pdf formatında edinmek için tıklayınız: Kovuşturmanın Ertelenmesi Dilekçesi – Pdf
Askıya Alma Seçeneğini Çekmek için Desen Dilekçesi
İtirazın ayrıntıları hakkında konuştuk. Peki böyle bir itirazda bulunmak gerekiyorsa nasıl bir dilekçe yazılmalı? Şimdi bu konuda bir düşünce oluşturabilmeniz için bir dilekçe kalıbı hazırladık. Bu dilekçe örneğini Phrase ve Pdf formatında birimlerinize ulaştırabilirsiniz. Böyle bir durumda sağlıklı bir sonuç alabilmeniz için bir avukattan yardım almanız gerektiğini belirtmek isteriz. İşte şimdi sizin için hazırladığımız dilekçe örneğimiz:
MERSİN 3. AİLE MAHKEMESİ
-Gönderilmek üzere
MERSİN 2. AİLE MAHKEMESİ
DOSYA VE KARAR NO: 2016/*** D. İş Esas ve 2016/***Seçim
KARARAITIRAZ : A…………. P……… (T.C. Kimlik No: *******) (Rumuz: ………….)
VEKİLİ : Av. C……… B……….
KARŞI TARAF : T…………. Y……. (T.C. Kimlik No:*******) (Takip:………….)
KONU : Tüketicim hakkında verilen kısıtlama kararına itirazlarımız ve güvenlik kararının kaldırılması talebi.
AÇIKLAMALAR :
1 – Sayın Mahkeme, uyarı talebinde bulunan T. Y’nin başvurusu üzerine tüketicim ve bir çift farklı sakin hakkında 3 aylık bir kısıtlama emri çıkarmıştır.
2 – Bu karar yalnızca ihtiyati tedbir talep eden kişinin beyanlarına dayanmaktadır. T. Y. tarafından beyan ve iddialarını destekleyecek hiçbir kanıt sunulmamıştır. Sayın Mahkeme heyeti bu yolda herhangi bir analiz yapmamıştır. Sadece ihtiyati tedbir talep eden kişinin beyanlarına dayanarak karar vermek yasadışıdır.
3 – Ayrıca, ihtiyati tedbir talebinde bulunan T. Y. tarafından iddia edilen hususlar doğru değildir. Tüketicim, ihtiyati tedbir talep eden dilekçede iddia edilen hususların hiçbirini ne sözlü olarak ne de kesin eylemleriyle gerçekleştirmemiştir. Dilekçe tutarsız ve temelsiz iddialardan oluşmaktadır. Herhangi bir suç belgesi olmayan ve elinde temiz bir belge bulunan tüketicim hakkında bu uydurma iddialar nedeniyle uzaklaştırma kararı verilmiş olması kendisini derinden üzmüş ve yaralamıştır. Özellikle tedbir kararını talep edenin tüketicimin komşusu olduğu gerçeği onu yıkmıştır. Seçimin site sakinleri tarafından gerçekleştirildiği gerçeği, tüketicimin duygusal acısını çok daha fazla artırdı.
4 – Tüketicime yönelik iddialar ayrıca hakaret ve iftira kapsamına girmektedir. Tüketicim, sadece komşuluk mevzuatı nedeniyle bu zamana kadar T. Y.’ye karşı ağır bir eleştiride bulunmamıştır. Tüketicim, hakaret ve iftiralar için suç duyurusunda bulunma ve maddi ve manevi tazminat talep etme hakkını saklı tutar.
SONUÇ VE TALEP: Yukarıda arz ve izah edilen nedenlerle itirazımızın kabulü ile
1) Mersin 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin 2016/*** Değişik İş Esas ve 2016/*** Karar sayılı durdurma kararının kaldırılmasına
2) Yargılama giderleri ve avukatlık ücretinin karşı tarafa yükletilmesine karar verilmesini vekaleten arz ve talep ederim.
Temyiz Edenin Avukatı
C………… B………..
Dilekçe örneğini Phrase formatında edinmek için tıklayınız: Askıya Alma Kararına Karşı Çekim Dilekçesi – İfade
Dilekçe örneğini Pdf formatında edinmek için tıklayınız: Askıya Alma Tercihini Çekmek için Dilekçe – Pdf
Askıya Alma Kararının Uzatılması için Örnek Dilekçe
Ev Mahkemesi tarafından verilen askıya alma emri belirli bir zaman dilimi için verilir. Bu kararın süresiz olarak verilmesi mümkün değildir. Sonuç olarak, bu tedbir kararının süresi dolduğunda bile karşı tarafın şiddet riski altında olması gerekir. Bu durumda, yasaklama kararını veren mahkemeye başvurmak ve sürenin uzatılmasını talep etmek gerekir. Burada, sürenin uzatılması için gerekçelere sahip olmak önemlidir. Bu gerekçeler, mahkemeye sunacağınız uzaklaştırma kararının uzatılması dilekçesinde belirtilmelidir. Şimdi sizin için bir düşünce oluşturmanın bir yolu olarak bir dilekçe kalıbı hazırladık. Bu dilekçe kalıbını çeşitli kodeklerde cihazınıza alabilirsiniz. Her somut olay özel olduğundan, böyle bir senaryonuz varsa, bu dilekçeyi uzman bir avukat tarafından hazırlatmanızı öneririz. İşte şimdi sizin için hazırladığımız dilekçe örneği:
ADIYAMAN 2. AİLE MAHKEMESİ
DOSYA NO: Tadil Edilen İş Dosya No. 2020/***
TARAFINDAN TALEP EDILDI : A……… V……..
AVUKAT : Av. C……… B……..
KARŞITARAF : B…….. Y……….
KONU : 6284 sayılı Kanun kapsamında, daha önce verilen yürütmeyi durdurma kararının uzatılması talebimizden ibarettir.
AÇIKLAMALAR :
1 – Sayın Mahkemenizin 2020/*** D. İş sayılı dosyası ve 2020/*** Esas sayılı Seçimi ile 05.10.2020 tarihinde karşı taraf hakkında uzaklaştırma kararı verilmiştir.
2 – Hakkında uzaklaştırma kararı verilen B. Y. özellikle agresif bir yapıya sahiptir. Bunun sonucunda tüketicim evlilik birliği süresince birçok kez sözlü ve psikolojik şiddete maruz kalmıştır. Bunun yanı sıra, tüketicim birçok kez kocası B. Y. tarafından ezilmiştir. Bu davaya ilişkin kanıtlar Sayın Mahkemenizin bu dosyasına zaten sunulmuştur. Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı’na yukarıda belirtilen durumlara ilişkin darp olayları ile birlikte karşı taraf hakkında suç duyurusunda bulunulmuştur. Ve bunun üzerine başlatılan 2020/**** sayılı soruşturma devam etmektedir.
3 – Tüketicim karşı taraftan ayrı olarak babasının evinde yaşamaktadır. En yakın zamanda bu kişiye boşanma davası açmayı planlamaktadır. Tüketicimin açmayı düşündüğü boşanma davası ve devam eden soruşturma süreci ile karşı tarafın tüketicime karşı çok öfkeli ve kızgın olabileceği ve onu incitmeye son derece eğilimli olduğu açıktır. Başkaları aracılığıyla tüketicime aktardığı bilgilerle tüketicime zarar verme niyetini defalarca ifade etmiştir. Mahkemeniz tarafından talep edilmesi halinde sunacağımız tanıklar bu durumu beyan edecektir. Karşı tarafın tüketicime yönelik olası şiddetini bertaraf edebilmek için mahkemeniz tarafından verilen uzaklaştırma kararının uzatılmasını talep etme gereği hasıl olmuştur.
SONUÇ VE TALEP: Yukarıda arz ve izah edilen nedenlerle;
Hakkında suç duyurusunda bulunduğumuz karşı tarafın tüketicime zarar verme, rahatsız etme ve şiddet uygulama ihtimalinin ortadan kaldırılabilmesi için mahkemenizce daha önce verilmiş olan uzaklaştırma ve koruma kararının 6 ay süre ile artırılmasını ve bu yolda gerekli tedbirlerin alınmasını sayın mahkemenizden vekaleten arz ve talep ederim. (27.03.2021)
Davacının Avukatı
Av. C…… B….
Şimdi size yasaklama emri ve ilgili hususlar hakkında bilgi vermeye çalıştık. Birisi tarafından şiddete maruz kalıyorsanız veya maruz kalma ihtimaliniz varsa lütfen yasaklama emri talep etmekten çekinmeyin. Bu kurum, mağduru birçok noktada savunmak ve gelecekteki olası ilişkili dava süreçlerinde size fayda sağlamak için olağanüstü derecede gereklidir.