Vasi ataması, vesayet altına alınan kişilerin yasal haklarını kullanmalarını sağlamak için yapılır. Vasilik kamunun bir görevi olarak görülür, bu nedenle vasi olarak atanan bir kişi sorumluluklarını anlamalıdır. Vasi, bir kişi bunu yapamayacak durumda olduğunda yasal haklarını kullanmasına yardımcı olmak üzere atanan kişidir.
Bir Çocuk İçin Kim Vasi Atar?
Dört ana durum bir kişinin Vasi olarak atanmasına yol açabilir. Birincisi, kişinin reşit olmaması durumudur. Küçüklerin yasal temsilcileri olarak ebeveynlerinin olmadığı durumlarda bir vasi atanacaktır. Reşit olmayan bir kişiye vasi atanması gerekir. Reşit olmayan kişi 18 yaşın altındadır.
Bir vasinin atanması gereken ikinci durum, kısıtlamaların olduğu durumlardır. Mal varlığının kötü yönetilmesi veya kötü yaşam tarzları, aşırılık, akıl hastalığı, zihinsel zayıflık veya alkol veya uyuşturucu bağımlılığı durumlarında kısıtlama getirilebilir. Bu durumlarda kısıtlama kararı verilebilir ve vasi atanabilir. Örneğin geçirdiği felç sonucu akıl sağlığını da yitiren Ayşe, yasal haklarını kullanamayacak durumdadır. Ayşe için kısıtlama kararı çıkartılarak vasi atanabilir.
Cezaevindeyken de vasi atanabilir. Böyle bir cezayı infaz etme yetkisine sahip olan makam, kişiye bir vasi atanması için vesayet makamına bildirimde bulunmalıdır.
Dördüncü olarak, bireyin iradesi vasi atanması gereken bir durumdur. Kişinin kendi iradesi vasi atanmasını gerektiren dördüncü durumdur.
Vesayet davasını nasıl açarım?
Vesayet davasında hakim vasi ataması yapar. Vesayet davalarına bakmakla görevli mahkeme sulh hukuk mahkemeleridir. Vasiyi atayacak olan mahkeme, yani küçüğün bulunduğu veya kısıtlandığı yerdeki mahkeme yetkili mahkemedir. Örneğin Tuzla’da yaşayan Ayşe isimli akıl hastası bir kadına vasi atanması için İstanbul Anadolu Sulh Hukuk Mahkemesi’nde dava açılması gerekmektedir. Vasi, vesayeti altındaki kişi adına dava açabilir. Örneğin, vasi fesih davası açabilir.
Yetişkin bir vasi veya dadı atanması için kimler uygun değildir?
Vasi, reşit olmayan, atanacak kişiye karşı menfaat çatışması ve husumeti olan, kısıtlı, kamu sektöründe çalışması yasaklanmış, haysiyetten yoksun bir yaşam süren kişiler veya vesayet makamı hakimi olamaz. Bu kişilerin gönüllü olması bu yasağı değiştirmez.
Kimler vasilik için uygun değildir
Vesayet, 4 yaşından büyükler, engelliler veya ağır hastalığı olanlar için geçerli değildir. Ayrıca vesayet makamında bulunanlar, Cumhurbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri ile hâkimlik ve savcılık mesleği mensuplarına da vesayet yolu açık değildir.
Haklar açısından vasi tarafından açılan vesayet davası büyük önem taşımaktadır. Bir avukat gerekli vesayet başvurularının yapılmasında, davanın yürütülmesinde ve itiraz prosedürünün halledilmesinde size yardımcı olacaktır.