Her insan hayattayken taşınır veya taşınmaz mallara sahiptir. Mal varlıkları öldükten sonra mirasçılarına geçer. Miras hakları mirasçılar arasında farklı şekilde dağıtılır. Miras payının miktarını kanıtlamak için mirasçılık belgesi (veraset ilamı) almak gerekir. Vasiyetname, vasiyetnameden vazgeçme veya diğer ölüme bağlı tasarrufların bulunmaması halinde, mirasçılık belgesinde adı ve payı yazılı olan kişi miras hakkına sahiptir.
Mirasçılık nedir?
Bir kişinin ölümünden sonra mal varlığının yasal mirasçılarına devredilmesiyle oluşan mirastır. Miras bırakan kişi (muris) mirasçı, muris olarak bilinir ve aralarında var olan ilişkiye halefiyet denir. Ölümden sonra tüm mal varlığı ailenin tamamına verilir. Başka bir deyişle veraset, servetin el değiştirmesidir.
Miras ilamı nedir?
Bu belge, yargı yetkisine sahip makam tarafından mirasçılara verilir. Mirasçılık sıfatını kanıtlar ve terekenin bu sıfatla satılmasına izin verir. Taraflar talep ederse mahkeme mirasçılık belgesi düzenler. Bu karar, kesin hüküm mahkeme tarafından verildiği için ilama benzer. Bu durumda mahkeme tarafından verilen belge sertifika olarak bilinir.
Mirasçılık belgesi nedir?
Bu belge her bir mirasçının yasal miras haklarını gösterir. Genellikle mirasçılık belgesi ile aynı şekilde kullanılır.
Mirasçılık belgesini nasıl alabilirim?
Mirasçılık belgesini üç farklı şekilde alabilirsiniz. İlk olarak sulh hukuk mahkemesinden alabilirsiniz. Dilekçe, miras bırakanın vefatından önceki son adresinin bulunduğu yerdeki sulh hukuk mahkemesine verilir. İkinci durumda noter tarafından düzenlenebilir. Noter nüfus kayıt örneklerini inceler ve düzenler. Üçüncü olarak, e-Devlet sistemini kullanabilirsiniz. 2018’de başlatılan uygulama, vefat eden kişilerin T.C. Kimlik Numaraları kullanılarak mirasçılık belgelerinin düzenlenmesine olanak sağlamaktadır.
Bana bir mülk miras kalırsa ne yapmalıyım?
Miras kalan mülkün devrini sadece mirasçılık belgesi alarak yapamazsınız. Gayrimenkulün devri için öncelikle belediyenizden rayiç bedel belgesi almanız gerekmektedir. Ayrıca tüm konut ve işyerleri için zorunlu deprem sigortası yaptırılması gerekmektedir. Banka hesaplarından hayat sigortası ödemelerine para aktarmak veya gayrimenkul, araç veya diğer mülkleri devretmek için veraset ve intikal vergisinin ödenmesi gerekmektedir. Herhangi bir transfer yapmadan önce verginin vergi dairesine ödenmesi gerekir.
Miras kararı için hangi belgeler gereklidir?
Bir noterin mirasçılık belgesi düzenlemesi için taraflarca istenen belgeler
- Mirasçının Kimlik Belgesi
- Merhum için ölüm belgesi
- Mirasçılık belgesi için dilekçe verilmesi gerekmektedir.
Adliyeden mirasçılık belgesi almak için mahkemeye bir dilekçe ile gitmeli ve harçları ödemelisiniz. Tüm harçlar ödendikten sonra dilekçenin memura teslim edilmesi gerekmektedir.
Miras işlemleri için hangi belgeler gereklidir?
Miras devri için taraflardan istenen belgeler
- Varisler için kimlik belgesi
- Fotoğraf
- Mirasçılık Belgesi
- Mülkün tapuları, DASK poliçeleri ve varsa taşınmazları olacaktır.
- Belediyeden Rayiç Değer Yazısı Alındı
- Vergi dairesinden alınan veraset ve intikal vergisinin ödendiğini teyit eden belge
- Taşınır malların miras kalması durumunda trafik tescil belgesi veya diğer belgeler gibi belgeler gereklidir. Taraflar geçerli bir banka kartı ibraz etmelidir.
Veraset ve İntikal Vergisi Nedir?
Türkiye’de veraset vergisi ve intikal vergisi, ister miras yoluyla ister başka yollarla olsun, bir kişiden diğerine yapılan her türlü mülk transferinden alınmaktadır. 2021’de 334.534 TL’lik muafiyetin altında bir gayrimenkul miras alırsanız, 50 TL civarında bir tutar ödemeniz gerekir. Tutarın 2021 yılında 334.534 TL’lik muafiyet tutarını aşması halinde ise gayrimenkul değeri üzerinden aşağıdaki oranlarda veraset ve intikal vergisi ödenir.
Noter Veraset İlamı ücreti ne kadardır?
Noter tarafından düzenlenen mirasçılık belgesi için 2021 yılında ödenecek ücret 136 Türk Lirasıdır. Eğer iki nüsha gerekiyorsa ücret 156 Türk Lirasıdır.
Adliyede veraset ilamı ücreti ne kadardır?
2021 yılından itibaren mahkeme mirasçılık belgesi 250 TL olacaktır. Ek gider avansı, işlemler tamamlandıktan sonra talep edilmesi halinde iade edilecektir.
Veraset İlamının süre sınırı var mıdır?
Mirasçılık belgesi almak için süre sınırı önemli değildir. Mirasçılar devir işlemini gerçekleştirdikleri anda mirasçılık belgesi düzenleyebilirler. Mirasçılık belgesi, mirasçılık durumunun değişmediği hallerde veya herhangi bir itirazın olmaması halinde geçerliliğini korur.
Veraset ilamının çıkarılması ne kadar sürer?
Sulh hukuk mahkemesine başvurmanız halinde genellikle birkaç gün içinde verilir. Notere başvurmanız halinde mirasçılık belgesi aynı gün verilecektir.
Miras davası nedir?
Miras kanunları geniş bir uygulama alanına sahiptir. Bu nedenle miras davaları uyuşmazlığın niteliğine göre farklı türlere ayrılmaktadır. Mirasçılık belgesinin iptali farklı miras davalarından biridir. Mirasçılık belgesinde ismi bulunmayan mirasçılar ölümden sonra dava açabilirler. Dava, mirasçılık belgesinin iptali için Asliye Hukuk Mahkemesi’ne açılır.
Noterden Mirasçılık Belgesi Nasıl Alınır?
Belge için Notere giden mirasçılık belgesi başvuru sahibinin, vefat eden bireyin nüfus kütüğünden mirasçısı olduğu anlaşıldığında kendisine belge verilir. Alt soyun yurt dışından olduğu veya nüfus kaydının eksik olduğu durumlarda mahkemeye başvurabilirsiniz. Daha sonra mirasçılık belgesi talebiyle sulh hukuk mahkemesine başvurmanız gerekmektedir.
Elektronik mirasçılık beyannamesi nasıl alınır
Arama alanına, sertifika için soruyu yazın. Ekrana gerekli bilgileri girebilir ve mirasçılık belgesi alabilirsiniz.
Veraset ilamı ile yetkili mahkeme neresidir?
Mirasçılık belgesi almak için ölümden önce yapılan son yerleşim yerindeki sulh hukuk mahkemesine başvurmanız gerekecektir.
Ölen kişinin hiç malı yoksa veraset ilamı çıkarmalı mıyım?
Ölen kişinin devredilecek bir mülkü yoksa mirasçılık belgesine ihtiyacınız yoktur. Mirasçı iflas etmişse ancak herhangi bir mal varlığına sahip değilse, ölümden sonraki üç (3) ay içinde mirası reddetmek için başvurabilirsiniz.
Örnek Miras Beyannamesi
İşte mahkeme tarafından alınan bir belge örneği. Hükümler bölümünde mirasçıların payları ve mirasçılarının isimleri açıkça görülebilmektedir.
Mirasçılık belgesi, tüm mirasçıları pay oranlarıyla birlikte listelediği için gereklidir. Bu belge, mirasçıların paylarını öğrenmelerine ve daha sonra mirası buna göre bölüşmeye çalışmalarına yardımcı olur.
Miras reddi nedir? konusundaki yazımıza da bakabilirsiniz.